Laptele perfect modificat genetic - un aliment al viitorului? - articole medicale

Laptele perfect modificat genetic - un aliment al viitorului?Dupa ce multa vreme laptele era considerat a fi cel mai complet aliment si un adevarat pansament gastric, medicina din ultimele decenii este din ce in ce mai rezervata cu privire la folosirea laptelui ca aliment.

Pe de o parte, laptele nu este acceptat de organismul multor persoane care sufera de intoleranta la lactoza, pe de alta parte laptele de vaca are, in continutul sau, indeosebi mineralele esentiale cerute de organismul vitelului si nu mineralele pe care le necesita corpul uman - noteaza The Telegraph.

In aceasta ordine de idei, amintim ca in Marea Britanie 5% din populatie manifesta intoleranta la lactoza, in timp ce in unele parti din Asia si Africa numarul celor care manifesta intoleranta la acest component lactat ajunge la 90%.

Cercetari efectuate in China si in Mongolia au dus totusi la concluzia ca, prin lapte, se poate efectua o alimentatie foarte corecta si completa a persoanelor subnutrite, a celor aflate in convalescenta sau a unor suferinzi.

Acesta a fost motivul pentru care cercetatorii s-au incumetat sa reia studiul privind modificarea genetica a unor vite, in scopul de a obtine un lapte continand toate mineralele esentiale necesare omului si care, in acelasi timp, este bine tolerat de organism.

Este un act de curaj, pentru ca, la modul general, nu se vorbeste favorabil despre produsele modificate genetic folosite in alimentatie. Si in cazul de fata, s-a pus la indoiala siguranta laptelui provenit de la animale modificate genetic.

Acest act de curaj si l-au asumat cercetatorii chinezi, aplicand gene umane la un numar de 300 de vaci, pentru a obtine, de la ele, un lapte cu proprietati aproape identice celui matern. Experienta este reusita, urmeaza a se testa rezultatele in timp.

Cercetatorii chinezi conteaza ca, in cel mult zece ani, vor putea pune pe piata lapte provenit de la vaci Holstein, care, prin modificare genetica, reproduce exact calitatile celui matern, atat in ce priveste calitatea lactozei, cat si in ce priveste paleta de minerale esentiale.

Pe plan occidental insa entuziasmul cercetatorilor chinezi si mongoli este urmarit cu aceleasi rezerve, ca pentru orice program de modificari genetice. Ca urmare, in cazul cand toate testarile vor da rezultate satisfacatoare, va trebui timp pentru ca noile tehnologii sa fie acceptate in Europa si America.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/lactate/laptele-perfect-modificat-genetic-un-aliment-al-viitorului-1175360