Lucruri interesante despre... saliva - articole medicale

Lucruri interesante despre... salivaUn fluid extrem de important pentru multe functii ale organismului, dar adesea tratat cu usurinta si superficialitate este saliva. Odata ce aceasta ti-a starnit interesul, insa, vei vedea ca poti afla o multime de informatii interesante.

Potrivit cercetatorilor de la Centrul Universitar Johns Hopkins, saliva reprezinta o modalitate foarte usoara prin care pot fi prelevate informatii genetice si de alta natura despre organismul uman. Conform boli trebuie sa aiba grija.

Diagnosticarea bolilor

O treime dintre persoanele care mor din cauza infarctului, a hipertensiunii sau a colesterolului marit nici macar nu au idee ca sufera de afectiunile care le distrug treptat sanatatea. Asta in parte din cauza ca testele de sange sunt vazute ca pe ceva dureros, care sperie pe multa lume si necesita destul de mult timp sa fie procesate.

Multi nu stiu ca anumite valori pot fi aflate si din saliva, practic fara nicio durere si mult mai repede decat in celalalt caz.

Dupa cum spun cercetatorii, saliva contine proteina C-reactiva, aceeasi proteina care indica riscul bolilor de inima si in cazul analizelor de sange.

Esti fata tatalui tau

Cercetatorii spun si ca fetele care au relatii stranse cu tatii lor vor intra la pubertate mai tarziu, isi vor incepe mai tarziu viata sexuala si este mai probabil sa duca o viata monogama. De ce? Acest detaliu nu se stia pana de curand, dar se pare ca raspunsul sta tot in saliva.

Aceste fete au un grad mai ridicat de stres si sunt mai predispuse sa respinga persoanele din jurul lor. Nivelul cortizolului, hormonul stresului, este mai scazut dimineata in cazul acestor persoane si creste prea mult atunci cand se angajeaza in discutii cu prietenii sau au anxietati in ceea ce priveste viata sociala.

Astfel, exista un grad de sensibilitate mai ridicat, care duce la o mai grea gestionare a stresului.

Saliva semnaleaza stresul in exces

Stresul produce diverse schimbari in organism, inclusiv amplificarea batailor inimii si cresterea secretiei de saliva. Femeile insarcinate care trec printr-o trauma pot sa faca rau fara sa vrea fetusului, caci stresul poate sa imbolnaveasca viitorul copil.

O modalitate usoara prin care se poate verifica nivelul de stres al viitoarelor mame este tocmai saliva.

Pre-masticatia: un obicei sanatos

Actul de a mesteca mancarea copilului de catre adult inainte de a-i fi data era in trecut o practica obisnuita, desi acum fiecare ba ridica spranceana, ba i se face rau cand aude de asa ceva.

Insa aceasta metoda se pare ca cel putin in Occident revine in voga, datorita faptului ca se crede ca saliva mamei creste sistemul imunitar al copilului. Creste productia de anticorpi, invatand sistemul imunitar cum sa reactioneze la aceiasi patogeni mai tarziu in viata.

Saliva si ADN-ul

Saliva contine amprenta genetica a fiecarei persoane, forma sa fiind cel mai usor de extras dintre toate celelalte metode. Nu este nevoie de o cantitate mare de saliva, probele pot sa fie inghetate, iar rezultatele sunt de cea mai buna calitate.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/lucruri-interesante-despre-saliva-1172901