Oamenii de stiinta prezic ca mirosul mancarurilor se va schimba mult in urmatoarea perioada, pe baza recentelor descoperiri. Practic, acesta poate fi folosit pentru a micsora rata obezitatii, spun ei.
Cercetatoarea olandeza Rianne Ruijschop si echipa sa au descoperit ca senzatia de satietate ne este data, in mare parte, si de miros, atunci cand mancam. Astfel, cel de grasime, proteine si carbohidrati dau senzatia de satietate mult mai repede decat altele, acestea trimitand informatia unei mese bogate caloric, deci care va oferi destula energie.
La fel, meniurile in care se impletesc o complexitate de arome dau mai repede senzatia de satietate comparativ cu cele in care predomina o singura aroma, relateaza
LiveScience, pacalind creierul sa creada ca este vorba despre mai multe mancaruri, deci despre o masa in toata regula.
Din nou, mancarea solida duce cu gandul la satietate mai repede decat cea lichida. Tocmai de aceea, echipa de cercetatori olandezi este convinsa ca in scurt timp aceasta descoperire va fi fructificata, supele, ciorbele sau alte mancaruri lichide fiind parfumate in asa fel incat sa creierul sa creada ca este vorba despre mancare solida si sa nu mai ceara portie suplimentara.
Ruijschop este de parere ca prin controlarea aromelor bucatelor, oamenii ar consuma cu 10% mai putina mancare.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/12-30-2009/mirosuri-care-taie-foamea-983951