Mituri despre ciocolata - articole medicale

Mituri despre ciocolataSe crede despre ciocolata ca ar avea efecte afrodisiace si ca produce acnee. Se mai spune ca este contraindicata celor supraponderali. Adevarat sau fals? Desi ciocolata place tuturor, ramane un aliment controversat. Iata cele mai des intalnite mituri despre ciocolata.

Numele latin pentru arborele de cacao (Theobroma cacao) inseamna "hrana zeilor", iar mayasii si aztecii - primii care au mancat ciocolata - credeau ca boabele de cacao au puteri magice si le foloseau in ritualuri sacre. In secolul al XVII-lea, elita europeana era familiarizata deja cu o bautura aromata si amaruie despre care credeau ca are proprietati nutritive, medicinale si afrodisiace, scrie grasimi saturate, in cea mai mare parte acid stearic, numai ca acidul stearic nu se comporta ca o grasime saturata, iar studiile au aratat ca ciocolata nu determina cresterea colesterolului rau, ba chiar din contra, in unele cazuri, duce la scaderea acestuia.

Ciocolata nu contine cofeina. Contrar credintei populare, ciocolata, practic, nu contine cofeina. Un baton mare de ciocolata are cel mult 30 de miligrame de cofeina, in timp ce o cana de cafea are in medie 320 de miligrame. Zaharul din ciocolata nu provoaca hiperactivitate. Se spune ca un consum mare de zahar, mai ales in cazul copiilor, poate sa provoace agitatie. Un consum mare de zahar este nesanatos, mai ales pentru cei mici, dar niciun studiu nu a putut sa faca o legatura certa intre consumul de zahar si agitatia copiilor.

Persoanele cu diabet zaharat nu trebuie sa renunte la ciocolata. De fapt, multe studii au dovedit ca ciocolata are un index glicemic scazut, iar ciocolata neagra poate imbunatati capacitatea de absorbtie celulara pentru insulina.

Ciocolata nu strica dintii! Un studiu a descoperit ca ciocolata are un efect mult mai putin nociv decat zaharul, iar un studiu de la Universitatea din Osaka, din Japonia, a constatat ca ciocolata cu o concentratie mare de cacao combate bacteriile din cavitatea bucala.

Ciocolata ingrasa. Afirmatia este un adevar doar daca vei conuma cantitati foarte mari de ciocolata, iar reponsabil este zaharul din ciocolata. Un studiu al National Institutes of Health a dovedit ca o cantitate mica de ciocolata, conumata constant, este un factor care te ajuta sa-ti pastrezi in limite normale, greutatea.

Ciocolata combate stresul. Un studiu a dovedit ca 30 de grame de ciocolata, consumate zilnic, timp de doua saptamani, au capacitatea de a reduce nivelul hormonilor de stres si de a combate efectele nocive ale acestuia.

Ciocolata este un aliment valoros. Un baton de ciocolata neagra contine la fel de multi antioxidanti ca trei cesti de ceai verde, un pahar de vin rosu sau trei sferturi de cana de afine. In plus, ciocolata contine minerale si fibre.

Ciocolata trebuie sa contina cel putin 70 la suta de cacao pentru a fi buna. In general, cantitatea de cacao din ciocolata creste valoarea acesteia, pentru bogatia de antioxidanti. Dar beneficii pentru sanatate aduce si ciocolata cu 50 la suta cacao. O serie de studii au dovedit ca tensiunea poate fi mentinuta in limite normale cu un consum mic si constant de ciocolata neagra.

Se mai spune despre ciocolata ca are efecte afrodisiace. Cel putin aztecii asa credeau, dar numeroasele studii in domeniu nu au fost in stare sa dovedeasca cu certitudine daca ciocolata este sau nu un afrodisiac.

Ciocolata nu provoaca acnee. Adolescentii pot manca ciocolata pentru ca studii serioase nu au putut sa probeze ca exista o legatura intre ciocolata si acnee.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/ciocolata/mituri-despre-ciocolata-1194262