Niste chimicale care se gasesc in mobila veche, dar si in electronice, covoare si plastic, folosite pentru a le proteja de incendiu si a le mari rezistenta la ardere, sunt un potential pericol pentru fertilitatea femeilor.
Conform
The Telegraph, acestea erau folosite la scara larga in anii '70, insa de la inceputul anilor '90 nu au mai fost atat de populare in Europa.
Daca acestea se gasesc in cantitate mare in sangele femeilor pot pune in pericol capacitatea de a concepe un copil, spun cercetatorii de la Universitatea Berkeley.
Descoperirea a iesit la iveala cand femeile care incercau sa ramana insarcinate au fost testate si s-a descoperit ca toate aveau un nivel ridicat al acestor chimicale, cunoscute si sub denumirea de PBDE.
Vestea buna e ca efectul acestora chimicale este reversibil, indepartarea obiectelor periculoase putand duce, in cele din urma, la o sarcina, dupa cum se mentioneaza in raportul aparut in jurnalul Environment Health Perspectives.
Se pare ca PBDE, care se intalneste in 209 formule diferite, afecteaza direct nivelul hormonilor. Chiar daca unele dintre aceste chimicale nu se mai folosesc, vine din spate o noua generatie, despre care nu se stie inca ce efecte secundare va avea asupra organismului uman, avertizeaza cercetatorii.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/01-27-2010/mobila-si-covoarele-dauneaza-fertilitatii-990797