Munca in exces dauneaza sanatatii - articole medicale

Munca in exces dauneaza sanatatiiMunca are un efect protector asupra sanatatii mentale in special, daca stim sa pastram anumite limite. "A munci inseamna sanatate, a nu face nimic inseamna a o conserva", canta acum aproape 50 de ani Henri Salvador.

Sfarsitul cantecului spunea ca angajatii obositi "mor de o boala de inima". Un studiu serios realizat de Institutul finlandez pentru Medicina Muncii se pare ca are o concluzie asemanatoare cu versurile cantaretului mentionat.

Sondajul ce a durat multi ani, efectuat cu ajutorul celor aproximativ 22.000 de angajati din intreaga lume, a relevat faptul ca accidentele cardiace cresc pana la 80%, daca se depasesc 40 de ore de munca pe saptamana, potrivit dementa. In UE, austriecii si grecii sunt cei mai amenintati, urmati de britanici.

A lucra mai mult de 40 de ore pe saptamana explica numeroasele tulburari grave, mai ales accidentele cardiace. Exista totusi si alti factori. Stresul, dezechilibrul alimentar si lipsa exercitiilor fizice sunt in egala masura de luat in seama.

Ca un angajat este stresat pare usor sa intelegi, atata vreme cat presiunea la locul de munca este adesea foarte puternica. Ca mananca prost in timpul zilei nu este de mirare, dar micul dejun si cina ar trebui sa compenseze.

Cat despre lipsa exercitiilor fizice, este suficient sa mergi pe jos sau cu bicicleta la munca, sa urci scarile mai degraba, decat sa folosesti liftul, pentru a ajunge la etaj. Si, poate, sa reduci putin ritmul muncii, pentru a proteja inima.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/inima/munca-in-exces-dauneaza-sanatatii-1194626