Obiceiuri periculoase ale gatitului - articole medicale

Obiceiuri periculoase ale gatituluiAlimentatia este esentiala pentru sanatate. Asa cum exista obiceiuri alimentare care au repercursiuni neplacute asupra intregului metabolism, exista si obiceiuri periculoase ale gatitului pe care le practici parca dintotdeauna dar nu toti stiu care sunt influentele lor nocive asupra organismului.

Igiena precara este cel mai daunator obicei al gatitului. Spalatul mainilor, al mesei, ustensilelor si ingredientelor folosite la gatit este absolut necesar. Nu te abate de la aceste reguli indiferent daca gatesti acasa, la iarba verde sau in vacante, acolo unde nu ai intotdeauna toate conditiile pe care le ai in bucataria ta, informeaza ayushveda.com.

Un alt obicei nociv, pe care nu multi il stiu, este folosirea cutitelor, lingurilor, furculitelor sau polonicelor de aluminiu. Potrivit studiilor realizate de specialistii americani, aportul de aluminiu din alimentatie este una dintre cauzele aparitiei Alzheimer-ului.

El poate fi preluat atat din ingredientele folosite la gatit, dar si din ustensilele folosite. Mai mult, evita sa depozitezi mancarea in oale de aluminiu, pentru ca si ele iti pun in pericol sanatatea pe termen lung.

Daca obisnuiesti sa iti incalzesti mancarea la microunde, foloseste numai recipiente speciale pentru acest tip de cuptor. Altfel, orice alt material poate suferi modificari la temperaturi atat de mari, iar mancarea isi va schimba compozitia chimica. Exista riscul dezvoltarii tumorelor daca mancarea nu este incalzita in recipiente speciale ci folosesti improvizatii.

Un alt risc al folosirii curente al cuptorului cu microunde este incalzirea rapida, care favorizeaza transformarea grasimilor mancarii in componente periculoase pentru sanatate. Anumite grasimi devin periculoase daca sunt incalzite sau gatite la o temperatura foarte mare.

Specialistii recomanda folosirea cu moderatie a acestui tip de cuptor si doar incalzirea alimentelor si nu fierberea lor pentru ca pot aparea modificari periculoase ale ingredientelor mancarii.

Gratarul este sanatos si te-ai hotarat sa incluzi acest tip de mancare in alimentatia ta zilnica. Trebuie sa stii ca daca gatesti acasa carnea, direct pe aragaz sau pe un grilaj care permite contactul direct al alimentelor cu flacara de la aragaj, pe termen lung te supui riscului aparitiei cancerului.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/03-05-2010/obiceiuri-periculoase-ale-gatitului-1000126