Paternitatea tardiva creste riscul de autism si schizofrenie la copii, este concluzia unui nou studiu publicat in revista Nature.
Insa varsta inaintata a mamelor nu are nicio influenta asupra riscului pentru aceste tulburari.
Potrivit studiului, riscul de producere a mutatiilor genetice spontane creste proportional cu varsta pe care tatal o are la momentul conceperii bebelusului.
Pentru a evalua importanta mutatiilor, cercetatoarea irlandeza Augustine Kong a studiat genomurile a 78 de copii care sufera de tulburari autistice si de schizofrenie si pe cele ale parintilor lor. In urma cercetatorilor s-a descoperit ca majoritatea mutatiilor proveneau din genomul transmis de tata, iar varsta pe care o avea in momentul conceperii bebelusului joaca un rol important in cresterea numarului lor.
Kari Stefansson, o alta cercetatoare care a luat parte la studiu, a declarat ca un barbat care devine tata la varsta de 40 de ani transmite de doua ori mai multe mutatii copilului decat o face un barbat care devine tata la 30 de ani.
"Acest mecanism poate fi benefic pentru diversitate, dar nu si atunci cand vine vorba de mutatii care declanseaza maladii genetice", a declarat Stefansson, citata de
AFP.
O parte substantiala din noile cazuri de autism din ultimii ani ar putea fi asociata cu varsta tatilor, care a inceput sa creasca substantial. Statisticile oficiale arata ca in Islanda, varsta medie a parintilor in momentul conceperii a crescut de la 27,9 in 1980 la 33 in 2011.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/afectiuni/risc-crescut-de-autism-si-schizofrenie-la-copii-in-cazul-unui-tata-in-varsta-1185899