Riscuri pe care diabetul le poate aduce femeilor - articole medicale

Riscuri pe care diabetul le poate aduce femeilorFactorii majori de risc asociati diabetului sunt aceiasi si pentru femei si pentru barbati - un stil de viata sedentar, o alimentatie deficitara, obezitatea -, ca si riscul de a ajunge la complicatii precum bolile cardiovasculare sau deteriorari la nivelul rinichilor.

Insa femeile care sufera de diabet de tip 2 au de infruntat si unele riscuri de care barbatii sunt feriti. Potrivit greutate cauzata de menopauza necesita ajustarea dozelor de insulina si de medicamente.

4. Reaparitia ovulatiei la femeile care nu mai ovulau, din cauza unor medicamente

Tiazolidinedionele (TZD) reprezinta una din noile clase de medicamente pentru diabet, care ajuta la reducerea rezistentei la insulina. Insa la femeile care nu mai ovuleaza sau care sunt la premenopauza, acestea pot face ca ovulatia sa reapara, ceea ce ar putea duce la o sarcina nedorita. De asemenea, tiazolidinedionele pot interfera cu contraceptivele orale, facandu-le mai putin eficiente.

5. Complicatii in sarcina

Modificarile hormonale care apar in organismul unei femei in timpul sarcinii pot face ca si glicemia foarte bine controlata la o femeie cu diabet sa aiba oscilatii foarte mari, care ar putea duce la consecinte serioase atat pentru mama, cat si pentru fat. Femeile diabetice cu greturi matinale si cu dificultati in a manca prezinta un risc mai mare, avand nevoie de monitorizare atenta si uneori de perfuzii pentru a se mentine cat de cat hranite si pentru a tine glicemia sub control.

In plus, multe femei care sunt sanatoase cand raman insarcinate pot face diabet gestational pe parcursul sarcinii. In acest caz, chiar si cu o monitorizare atenta afectiunea mareste riscul ca atat mama, cat si copilul sa dezvolte diabet de tip 2 la un moment dat.

6. Riscuri mai mari la femeile care apeleaza la terapia de substitutie hormonala

Beneficiile si riscurile acestei terapii care are ca scop ameliorarea simptomelor menopauzei trebuie cantarite cu grija chiar si la femeile sanatoase, la cele cu diabet fiind nevoie de o precautie in plus, din cauza potentialelor efecte adverse asupra nivelului de glucoza.

Principalul scop pentru toate femeile diabetice, indiferent daca sunt gravide sau la menopauza, este sa tina glicemia cat mai aproape de nivelul considerat normal.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/diabet/riscuri-pe-care-diabetul-le-poate-aduce-femeilor-1170729