Sapte ganduri care te pot imbolnavi - articole medicale

Sapte ganduri care te pot imbolnaviPersonalitatile, gandurile si starile emotionale pe care le dezvoltam si experimentam de-a lungul vietii ne afecteaza in mod direct si iremediabil sanatatea, demonstrand inca o data impactul extrem de real si de pragmatic al psihicului asupra organismului.

"Ideea conform careia trasaturile de personalitate ne pot afecta starea sanatatii este vehiculata de mai multa vreme, insa abia acum incepe sa realizam modul in care acestea ne pot influenta", spune doctorul Stephen Boyle, de la Centru Medical Universitar Duke, din Statele Unite, citat de LiveScience.

Ultimele studii realizate de oamenii de stiinta arata ca factorii mentali au o influenta extrem de importanta asupra starii generale de sanatate, acestia avand puterea sa-ti prelungeasca viata sau, din contra, sa te imbolnaveasca si chiar sa te ucida.

Cinismul favorizeaza bolile de inima

In urma unui studiu in care au fost implicati peste 300 de veterani ai razboiului din Vietnam, Stephen Boyle a descoperit ca cei care au obtinut punctaje mari la capitolul ostilitate erau cu 25% mai predispusi bolilor de inima, din cauza nivelului crescut al unei proteinei, C3, care afecteaza sistemul imunitar.



"Nu vorbim neaparat de oameni agresivi si iuti la manie, ci pur si simplu despre aceia care au sanse mari sa fie perceputi ca avand un comportament ostil", explica Boyle, intr-un interviu televizat.

Lipsa unui scop scurteaza viata

Potrivit unui studiu realizat timp de 5 ani pe un esantion de 1.200 de persoane in varsta, oamenii care au un scop in viata au mai multe sanse de supravietuire, in principal deoarece acestia evita sa se angajeze in activitati care le-ar putea dauna starii de sanatate.



De asemenea, cercetatorii au descoperit ca acestia au un nivel diferit al hormonilor de stres, sisteme imunitare imbunatatite si o inima mai sanatoasa decat cei care au abandonat orice speranta.

Agitatia dauneaza grav sanatatii! Stai calm

Oamenii agitati, nevrotici, ingrijorati in permanenta sau speriati sunt predispusi depresiei si ar putea trai mai putin decat persoanele calme si relaxate.



Rezultatele unui studiu recent realizat pe 1.800 de barbati, intr-o perioada de 30 de ani, arata ca principala cauza pentru acest lucru este faptul ca nevroticii au mai multe sanse sa se apuce de fumat, pornind astfel pe un drum marcat de probleme grave de sanatate si o moarte timpurie.

Lipsa auto-controlului atrage vicii, pericole si boli

20 de studii realizate in Statele Unite, cu aproape 9.000 de participanti, arata ca oamenii constiinciosi, organizati si disciplinati traiesc cu doi pana la patru ani mai mult decat cei care, din contra, sunt impulsivi, lipsiti de auto-control si dezordonati.



Cercetatorii ce la Universitatea California explica acest lucru prin faptul ca persoanele disciplinate au mai putine sanse sa se apuce de fumat sau sa bea, ducand o viata mai echilibrata si mai sanatoasa.

Anxietatea, primul pas spre dementa

Atacurile de panica pot avea efecte pe termen lung asupra creierului, oamenii care sufera de anxietate avand astfel mai multe sanse sa ajunga la dementa, din cauza bolii Alzheimer sau a altor maladii.



Rezultatele unui studiu in care au fost implicate 500 de persoane in varsta, timp ce cinci ani, arata ca persoanele calme au cu 50% mai putine sanse decat cele nelinistite sa se imbolnaveasca de dementa.

Negativistii introvertiti au probleme cu circulatia

Persoanele retrase si inhibate au si un dezavantaj fizic, pe langa cel de natura sociala, potrivit doctorilor americani care avertizeaza ca acestea au mai multe sanse sa dezvolte boala arteriala periferica, cauzata de un flux sangvin necorespunzator prin artere.



Un studiu preliminar realizat pe 180 de pacienti bolnavi de arteriopatie periferica arata ca cei inclusi in grupa persoanelor introvertite, incercate de sentimente negative, au mai multe sanse sa piarda lupta cu boala.

Stresul, principalul vinovat

Chiar daca datele prezentate pana acum par alarmante, nu trebuie sa va ingrijorati! Studiile arata ca stresul prelungit poate fi mortal, iar stresul de la locul de munca mareste sansele aparitiei bolilor de inima si a problemelor cu tensiunea.

Un studiu realizat pe 700 de muncitori israelieni arata ca cei care au ajuns la cote insuportabile de stres cauzat de locul de munca au de doua ori mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet.



De asemenea, chiar si o promovare la serviciu poate avea un negativ asupra starii de sanatate, potrivit cercetatorilor britanici care au descoperit ca nivelul de stres creste cu 10% in momentul avansarii in cariera.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/10-11-2009/sapte-ganduri-care-te-pot-imbolnavi-914886