Sfecla rosie intareste imunitatea si scade tensiunea - articole medicale

Sfecla rosie intareste imunitatea si scade tensiuneaSfecla rosie, cunoscuta ca aliment si medicament din timpuri stravechi, are in compozitia sa multe substante nutritive, benefice pentru sanatate, printre acestea numarandu-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti.

In scop terapeutic, de la sfecla rosie se folosesc atat frunzele, cat si radacina. Frunzele de sfecla rosie sunt folosite pentru tratarea ranilor si a plagilor, dar, in diferite zone ale tarii, frunzele sunt folosite la prepararea ciorbei, mai ales primavara, cand sunt fragede.

Asimilarea fierului din compozitia sfeclei rosii este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru, a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.

Zincul, de asemenea prezent in compozitia sfeclei rosii, ajuta ca organele de reproducere sa functioneze normal si previne aparitia cosurilor si a furunculozei, caderea parului si asigura sanatatea unghiilor. Lipsa zincului din organism afecteaza, mai ales, vederea.

Manganul apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, elimina surplusul de apa din organism si ajuta in lupta cu scleroza, iar iodul favorizeaza metabolismul si incetineste procesul de imbatranire. Celuloza din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia si trateaza obezitatea.

Pe langa multimea de nutrienti atat de necesari pentru sanatatea intregului organism, sfecla rosie mai contine si un antioxidant extrem de puternic, resveratrolul, de patru-cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Resveratrolul este o substanta antitumorala care incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.

Consumul de sfacla rosie, ca atare, in salata ori sub forma de suc, sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

De asemenea, curata sangele si intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea si se recomanda convalescentilor si persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala.

Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer dateaza de mii de ani. Consumul regulat de sfecla rosie normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.

Sucul de sfecla rosie se poate prepara in casa, foarte simplu, cu conditia sa ai un storcator de fructe. Din doua kg de sfecla se obtine atat suc cat este necesar pentru trei zile. Sucul de sfecla rosie poate fi tinut la frigider, dar trebuie baut la temparatura camerei.

Trebuie sa se stie ca organismul isi ia din sfecla rosie atat cat ii este necesar, excesul se elimina, de aceea nu faceti excese de sfecla rosie sau de suc in speranta ca rezultatele se vor arata mai rapid. Trebuie moderatie si la consumul de remedii naturiste.

Sa avem sanatate!


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/remedii-naturale/sfecla-rosie-intareste-imunitatea-si-scade-tensiunea-1187590