Singuratatea creste tensiunea - articole medicale

Singuratatea creste tensiuneaUn studiu realizat in SUA face pentru prima oara legatura intre singuratate si tensiunea arteriala mare, in cazul varstnicilor.

Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Chicago, arata ca exista o relatie directa intre singuratate si tensiunea arteriala ridicata timp de 4 ani. In cadrul studiului, au fost monitorizate timp de 5 ani 229 de persoane de peste 50 de ani, dar nu mai mult de 68 de ani.

Prima oara cand s-a sesizat urcarea tensiunii in cazul persoanelor singure a fost la 2 ani de la inceperea studiului, presiunea arteriala continuand apoi sa urce in mod constant, relateaza The Times of India. Concluzia este valabila indiferent de indexul de masa corporala, vicii (tigari, alcool) sau originea voluntarilor.

In studiu de fata, subiectii erau americani cu origini latine, africane sau caucazieni. Efectele au fost observate chiar si in cazul celor care nu erau complet singuri, acest lucru reiesind din chestionarele la care voluntarii au raspuns in cadrul testelor.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/03-18-2010/singuratatea-creste-tensiunea-1003339