Stresul de a fi subordonat cuiva ti se aseaza pe talie - articole medicale

Stresul de a fi subordonat cuiva ti se aseaza pe taliePersoanele care nu sunt bine situate din punct de vedere social, care se afla in pozitii de subordonat, se ingrasa cu timpul, ele depunand grasimea mai ales la nivelul abdomenului.

La aceasta concluzie au ajuns o echipa de cercetatori condusa de Carol A. Shively, profesor de patologie in cadrul Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Wake Forest.

Mare parte din grasimea in exces in cazul persoanelor supraponderale este localizata la nivelul abdomenului, iar aceasta se comporta diferit fata de cea care se aseaza in alte regiuni ale corpului. Daca este prea multa, efectele sunt mult grave decat in cazul grasimii depuse prin alte parti, a explicat cercetatoarea, citata de HealthDay.

In cadrul unui experiment menit sa arate cum influenteaza statutul social sanatatea inimii, aflata in stransa legatura cu grasimea abdominala, mai multe maimute femele hranite cu alimente bogate in grasimi si colesterol au fost puse impreuna. Inevitabil, ierarhia din grup s-a format.

S-a observat astfel ca maimultele din pozitii de subordonat au inceput sa se ingrase, acumuland grasime mai ales in regiunea abdominala. De cele mai multe ori ele nu erau incluse in sedintele de "despaducheat", fiind adesea tintele agresiunilor maimutelor dominante.

Conform studiului, subordonarea sociala duce la eliberarea hormonilor de stres care duc la acumularea grasimilor in zona abdomenului si a cresterii riscului de boli de inima, principala cauza a mortalitatii la nivel mondial.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/09-21-2009/stresul-de-a-fi-subordonat-cuiva-ti-se-aseaza-pe-talie-892754