Sulfitii: "infima" otrava strecurata in vinul nostru - articole medicale

Sulfitii: "infima" otrava strecurata in vinul nostruDaca vinul pe care il bem n-ar fi tratat cu chimicale, n-ar fi fost nici atat de limpede si nici nu s-ar fi pastrat atata vreme in stare buna (s-ar oteti).

Principalele substante introduse in acest scop sunt sulfitii, termen care include dioxidul de sulf, sarurile formate de acidul sulfuros, sulfitul de sodiu (E221), metabisulfitul de potasiu (E224).

Un milion de supradozati

In cantitati mici, sulfitii nu sunt daunatori sanatatii oamenilor, cu exceptia celor alergici, a astmaticior si a altor persoane sensibile.

In cantitati mari, sulfitii sunt daunatori oricui. Marii bautori sunt deja intoxicati, desi ei cred ca li se trage numai de la alcool.

In Franta, de exemplu, unde consumul de vin este in varful topului european, organele sanitare au constatat ca se inregistreaza anual un milion de persoane supradozate - informeaza Vladimir Voronin i-a oferit candva presedintelui Basescu niste sticle cu vin vechi moldovenesc, iar actualul presedinte de la Chisinau a servit-o si pe doamna Merkel cu un vin vechi, pe care dansa l-a comparat cu vinurile bune din Franta. Cu siguranta un asemenea vin nu era tratat.

Producatorii din tara noastra si-ar face o faima europeana daca ar pune vinurile netratate la invechit, in beciuri vechi, cu temperatura constanta, si daca le-ar scoate de acolo dupa multi ani - poate chiar dupa generatii.

Poate ca asta ar fi o frumoasa investitie de perspectiva pentru o tara bogata in vinuri, ca Romania. Din pacate insa, nici investitorii nostri, nici politicienii nu gandesc la investitii prospere pe termen lung. Toti gandesc numai pe termen scurt, daca se poate chiar pe termen imediat, la ceva din care sa iasa pe loc un "tun".

In Franta s-a initiat chiar ideea acordarii de credite pe termen lung unor producatori de vinuri naturale - respectiv fara aditivi - dispusi sa le valorifice dupa invechire.

Asa ceva n-ar strica nici la noi, daca am proceda cu intelepciune, pentru ca vii avem, traditie avem, la fel si beciuri stravechi. N-ar mai trebui decat respectiva intelepciune.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alcool/sulfitii-infima-otrava-strecurata-in-vinul-nostru-1186679