Tatii varstnici pot avea copii autisti sau schizofrenici - articole medicale

Tatii varstnici pot avea copii autisti sau schizofreniciBarbatii care au tarziu mostenitori transmit copiilor genetic predispozitia spre grave probleme de sanatate, arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Oxford au aratat ca barbatii in etate sunt predispusi catre tumorile benigne din tesutul testicular. Desi nu sunt periculoase in cazul lor, acestea pot modifica ADN-ul urmasilor, marind riscul ca acestia sa aiba grave probleme, precum autismul sau schizofrenia, relateaza The Telegraph.

Marea majoritate a barbatilor au de-a face cu asa ceva pe masura ce anii trec. Insa localizarea acestor tumori, inofensive pentru ei, face ca mutatiile sa fie transmise prin sperma urmasilor, explica profesorul Andrew Wilkie.

Pana de curand, se credea ca doar femeile trebuie sa-si faca grija daca isi asuma pericolul de a face copii tarziu. Insa studiile din ultimii 10 ani arata ca si barbatii in etate ar trebuie sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a deveni tatici si asta din cauza calitatii scazute a spermei lor.

Un studiu recent realizat in Israel a aratat ca barbatii care devin tatici la 40 de ani prezinta un risc de 6 ori crescut decat cei cu 10 ani mai tineri de a avea copii autisti.

Un alt studiu a aratat ca la fiecare 5 ani care se adauga la varsta barbatului, riscul de a avea mostenitori autisti creste cu 3,6%.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/10-26-2009/tatii-varstnici-pot-avea-copii-autisti-sau-schizofrenici-931731