Test din saliva pentru depistarea predispozitiei la boli grave, curand in Romania - articole medicale

Test din saliva pentru depistarea predispozitiei la boli grave, curand in RomaniaRomania va avea in curand un test din saliva care va permite depistarea inca din copilarie a predispozitiei organismului pentru boli grave cum ar fi cancerul, a anuntat marti medicul Lygia Alexandrescu, lector universitar si presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala.

"Va ajunge in Romania un test din saliva care va determina predispozitia organismului pentru anumite boli grave, precum cancerul, scleroza in plagi si altele", a explicat medicul, cu ocazia Zilei Internationale a Nutritiei.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, stilul de viata si alimentatia sunt foarte importante pentru sanatate, idealul fiind ca alimentatia zilnica sa cuprinda cinci mese, dintre care trei principale si doua de fructe.

"Fructele dulci vor fi consumate mai intai, apoi cele acre. De asemenea, este nevoie de un somn bun si de evitarea stresului si a oboselii, acestea din urma scazand imunitatea organismului", a adaugat medicul.

La fel de importanta este, in opinia specialistilor, prepararea hranei, iar asta pentru ca oricat de bune ar fi alimentele, daca nu sunt bine gatite, pierd toate proprietatile nutritionale.

Presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala a mai spus ca nu recomanda evitarea totala a mezelurilor, dar sustine ideea ca acestea trebuie sa fie in cantitate mica si de buna calitate.

In plus, ea atrage atentia asupra faptului ca este esential ca oamenii sa fie obisnuiti sa citeasca etichetele de pe alimente.

"Orice aliment care are trecuta pe eticheta apa ca prim element are o problema si, de aceea, trebuie evitat. Apoi, nu sunt de acord cu evitarea painii. In Biblie se vorbeste frecvent despre paine, ceea ce dovedeste ca este un aliment important. Este recomandata, insa, painea de secara, intermediara, adica aceea care are mai putin gluten", a mai spus Lygia Alexandrescu.

Prof. dr. Natalia Cucu, director al Laboratorului de Cercetari in Epigenetica, sustine, la randul ei, ca prepararea alimentelor si comportamentul alimentar sunt foarte importante.

"Avem o mare responsabilitate asupra modului de alimentatie, intrucat efectele se vad dupa 20 de ani si se transmit pana la a patra generatie. De milenii, suntem 99,9% identici, doar 0,1 la suta ne diferentiaza, respectiv capacitatea noastra de a interactiona cu mediul. In functie de relatia noastra cu mediul, apar tulburari, dar si boli grave, cum ar fi cancerul sau Alzheimer. Trebuie sa avem o masura in toate", a spus Natalia Cucu.

Romania, tara europeana cu cei mai multi bolnavi de cancer

Medicul Pavel Chirila, doctor in Stiinte Medicale, a subliniat, in acelasi context, ca Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de bolnavi cu cancer, in special de colon, plaman si creier.

"O treime dintre aceste forme de cancer pot fi cauzate de stilul de viata necorespunzator si de alimentatie. Alimentele sunt implicate mai ales in cancerul de tub digestiv, din cauza nitratilor si a nitritilor. Este vorba, in special, despre mezeluri, mai ales cele ieftine, si de zahar. Nitritii care ajung in stomac, in contact cu acidul, formeaza substante care cauzeaza cancerul de tub digestiv", a mai spus medicul Chirila.

Potrivit lui Pavel Chirila, zaharul are un "mecanism" mai complex, pentru ca slabeste capacitatea florei saprofite de a tine piept factorilor cancerigeni.

Medicul Chirila avertizeaza si asupra unui alt pericol care vine de la aditivii alimentari in numar de 1.000. "Cei mai periculosi sunt aspartamul si benzoatul de sodiu, acesta din urma fiind interzis in Europa de Vest. Acolo, este folosit benzoatul de potasiu, care nu este cancerigen", a precizat medicul.

De asemenea, potrivit lui Chirila, sticlele de plastic reprezinta o "sursa de cancer" daca sunt tinute in soare, pentru ca elibereaza bisfenol - substanta chimica daunatoare.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/test-din-saliva-pentru-depistarea-predispozitiei-la-boli-grave-curand-in-romania-1196201