Un copil isi influenteaza mama in nenumarate feluri, insa oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta influenta merge adanc, chiar la nivel celular. Potrivit acestora, celule de-ale fatului pot ajunge, in timpul sarcinii, in corpul mamei, prin placenta.
Cercetatorul Diana Bianchi, de la Universitatea Tufts, a declarat pentru LiveScience ca aceste celule pot ramane in corpul femeii nu ani, chiar zeci de ani dupa ce a nascut. Un experiment derulat recent, pe cobai, a aratat ca celule ale fatului au fost gasite chiar si in plamani, sau in zone in care existau tumori, relateaza
MSNBC.
E adevarat ca peste ani nu mai e vorba de aceleasi celule, insa de unele inrudite cu cele provenind de la fat, ceea ce inseamna ca acestea se divid in organismul strain.
In plus, e vorba de celule care servesc diferitelor functii, facand parte din sistemul imunitar sau din tesutul conjunctiv, de exemplu, semn ca celulele nu vin decat sa astupe niste goluri din organismul mamei, sa repare niste probleme, dupa cum speculeaza oamenii de stiinta.
Daca legat de celulele straine din sistemul imunitar se poate crede ca acestea ajung acolo pentru a se asigura ca gravida nu respinge fatul, ca pe un organism strain, diferit din punct de vedere genetic, despre restul celulelor oamenii de stiinta nu au alta pista decat ca acestea regeneareaza sau vindeca tesuturile mamei.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sarcina/un-motiv-in-plus-sa-nasti-un-copil-celulele-sale-le-regenereaza-pe-ale-tale-1171807