Dictionar de termeni medicali online


Cauta termeni medicali alfabetic:

CANCERUL CORPULUI UTERIN < Termeni medicali care incep cu litera c < Dictionar medical
Apare mai frecvent la femeile care nu au avut copii, el mai poate surveni si la femeile care nu au avut niciodata raporturi sexuale.
Factorii de risc sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, o menopauza tardiva. O hiperplazie a endometrului precede adesea cancerul.
Tumora se manifesta prin sangerari, la femeia care nu a ajuns la menopauza, este vorba de fluxuri menstruale abundente (menoragii) sau mai ales sangerari intre fluxurile menstruale (metroragii). O femeie la menopauza este alertata de reaparitia pierderilor sangerande.
Diagnosticul se pune in urma histerografieie si/sau a histeroscopiei care permite sa se realizeze o biopsies au un chiuretaj uterin.
Evolutia este lenta, intanzandu-se pe mai multi ani, iar metastazele pot atinge ficatul, creierul, oasele.
Tratamentul chirurgical consta in ablatia uterului si a ovarelor completata uneori printr-o evidare a ganglionilor iliaci invecinati. El este asociat uneori, inainte sau dupa operatie cu o radioterapie.
Depistarea cancerului se face prin examen gynecologic periodic sip e baza consultatiei medicale la cea mai neinsemnata sangerare vaginala care survine dupa menopauza.
Prognosticul cancerului este legat de precocitatea diagnosticului.