Dictionar de termeni medicali online


Cauta termeni medicali alfabetic:

OSTEOPOROZA < Termeni medicali care incep cu litera o < Dictionar medical
Osteoporoza reprezinta diminuarea treptata a tramei proteice a osului, care ramane totusi normal mineralizata.
Usurarea tramei proteice osoase este un fenomen natural, denumit osteopenie fiziologica, legat de imbatranirea scheletului.
Osteoporoza este caracterizata prin exagerarea acestui proces, din cauza unui dezechilibru intre activitatea osteoblastelor si cea a osteoclastelor. Cauzele osteoporozelor sunt multiple. Cea mai obisnuita este osteoporoza postmenopauzica: la menopauza, nivelul de estrogeni sufera o prabusire, pe cand cel al cortico-steroizilor ramane constant.
Osteoporoza senila se observa mai ales la femeia trecuta de 60 ani, iar frecventa creste cu varsta; ea este favorizata de sedentarism, de absenta expunerii la lumina naturala, de un regim sarac in calciu si in proteine. Osteoporoza mai poate fi si de origine endocrina sau medicamentoasa: excesul de hormoni tiroidieni sau paratiroidian, de corticosteroizi.
Aceste osteoporoze pot surveni la orice varsta.
Fracturile sunt principalele maniĀ¬festari ale osteoporozelor. Locul de producere a fracturilor variaza in functie de cum micsorarea densitatii osoase afecteaza osul cortical sau osul spongios.
Tratamentul osteoporozei postmenopauzice consta in luarea de estrogeni naturali. In cazul osteoporozelor endocrine sau medicamentoase se va trece la tratarea cauzei lor.
Prevenirea osteoporozei este indispensabila. Imobilitatea favorizand pierderea osoasa, exercitiul fizic si practicarea regulata unor activitati sportive, pot fi utile; orice supraantrenament are totusi efecte nefaste.
Este recomandabil ca alimentatia sa fie bogata in calciu si in proteine si sa se limiteze consumul de alcool si fumatul.
Sarcinile si alaptarea au un efect benefic asupra capitalului osos.