Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ATENOLOL 50 COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente

Indicatii
Hipertensiune arteriala (singur sau asociat cu alt agent antihipertensiv, in special diuretice tiazidice), angina pectorala, aritmii, prevenirea secundara a infarctului acut de miocard la pacientii stabilizati hemodinamic.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la medicament sau la oricare alt betablocant adrenergic; bradicardie sinusala; bloc AV gradul II-III; soc cardiogenic; insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii
Administrarea atenololului se face sub control medical. Se administreaza cu prudenta pacientilor cu urmatoarele afectiuni: insuficienta cardiaca, boli bronhospastice, diabet si hipoglicemie, functie renala afectata, bradicardie, tulburari circulatorii periferice.

Reactii adverse
Medicamentul este in general bine tolerat, reactiile adverse cele mai comune sunt de obicei usoare si trecatoare: extremitati reci, oboseala musculara; tulburari gastrointestinale: diaree; tulburari cardiovasculare: bradicardie, hipotensiune, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; tulburari SNC: ameteala, greata, depresie mentala, dureri de cap, vise intense, tulburari de somn. Foarte rar pot aparea: ras psoriaziform sau exacerbarea psoriazisului, purpura, alopecie reversibila.
Efectele secundare raportate la alte betablocante, pot fi considerate potentiale efecte secundare ale atenololului: agranulocitoza, febra, laringospasm, disfunctii repiratorii, depresie mentala progresiva, halucinatii, sindrom reversibil acut de dezorientare in timp si spatiu, pierderea pe termen scurt a memoriei, efecte gastrointestinale: tromboze arteriale mezenterice, colite ischemice, ras eritematos, fenomen Raynauld.

Compozitie
Un comprimat contine 50 mg, respectiv 100 mg atenolol, si excipienti: carbonat de magneziu greu, amidon de porumb, gelatina, laurilsulfat de sodiu, talc, stearat de magneziu.

Administrare
Tratamentul cu atenolol trebuie individualizat. Hipertensiune: doza initiala de atenolol este de 50 mg/zi, fie singur fie asociat cu diuretice tiazidice. Daca efectul optim nu se obtine in 1-2 saptamani se creste doza la 100 mg/zi in una sau doua prize. Angina pectorala: doza initiala este de 50 mg/zi. Daca efectul optim nu se obtine intr-o saptamana se creste doza la 100 mg/zi intr-o singura priza. Unii pacienti necesita pentru obtinerea efectului optim doze de 200 mg/zi. Infarct miocardic: tratamentul oral cu atenolol este tratament aditional celui i.v. Se administreaza 50 mg la 15 minute dupa administrarea ultimei doze de atenolol intravenos, apoi se repeta 50 mg la 12 ore si se continua cu 100 mg/zi in doza unica. Copii: nu se administreaza pentru ca nu exista experienta in utilizarea pediatrica. Varstnici: dozele se reduc in special la pacientii cu functie renala afectata, in functie de clearence-ul creatininei. Pacienti dializati: se administreaza cate 50 mg dupa fiecare tratament de dializa, sub supraveghere medicala.