Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

EDETAMIN FIOLE < Medicamente care incep cu litera E < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Intoxicatie acuta si cronica cu plumb; intoxicatii cu crom, cobalt, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plutoniu, toriu, zinc.

Contraindicatii:
Insuficienta renala.

Precautii:
Datorita actiunii sale iritante si riscului de tromboflebita, Edetamin se va injecta intravenos lent sau in perfuzie prelungita. Nu se administreaza oral, datorita riscului de reabsorbtie a metalului chelat din tubul digestiv. Se administreaza cu prudenta la tuberculosi si la cei cu bilant deficitar in potasiu.
Sarcina si alaptare. Se evita sau prudenta in timpul sarcinii (in functie de riscurile intoxicatiei si cele ale chelatorului).
Interactiuni medicamentoase. Edetamin este incompatibil in solutie cu amfotericina si hidralazina. Nu se asociaza cu barbiturice, sulfamide, tonice cu fier.

Reactii adverse:
Greata, diaree, colici abdominale, hipotensiune arteriala, congestie nazala, mialgii; injectarea intravenoasa rapida provoaca uneori somnolenta, cefalee, vertij, voma, febra, iar in caz de edem cerebral poate fi cauza de accidente letale prin cresterea brusca a presiunii intracraniene; tratamentul repetat poate provoca nefroza toxica (se controleaza albumina in urina) sau dermatita; injectarea intravenoasa de solutii concentrate poate fi urmata de tromboflebita.

Compozitie:
1ml solutie apoasa contine 100 mg edetat de calciu si sodiu.

Actiune:
Cheleaza metale, formand complexe stabile, lipsite de toxicitate, care se elimina renal. Mod de actiune - Agent chelator care are proprietatea de a se combina cu ionii metalelor grele, si de a forma complexe stabile, in care metalul este ascuns, fara activitate ionica, deci netoxic.
Farmacocinetica - Edetamin nu este metabolizat in organism. Edetamin este excretat prin filtrare glomerulara. In 24 ore, 72% din produsul injectat se regaseste in urina sub forma  chelata.

Mod de administrare:
Perfuzii intravenoase lente cu solutie diluata izotonica de clorura de sodiu sau glucoza, 0,3-0,5%, 30-50 mg/kg corp si zi, in cure de 2-3 zile, cu pauze de 2-3 zile; in encefalopatia din intoxicatia cu plumb se injecteaza intramuscular, cate 25 mg, cel mult 35 mg de 2 ori/zi, cu adaos de procaina (calea intravenoasa este periculoasa).