Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

GLUCOZA SOL INJ < Medicamente care incep cu litera G < Dictionar Medicamente
Indicatii:
Stari de denutritie, hipoglicemie, profilaxia si tratamentul cetozei (la denutriti, in diaree, voma); stari de deshidratare fara pierdere de electroliti (solutia izotona), vehicul pentru medicamente in perioada pre si postoperatorie.

Contraindicatii:
Hiperglicemie, stari de hiperhidratare; solutiile concentrate sunt contraindicate in coma hiperosmolara, in soc si in dezechilibre acido-bazice de cauza metabolica; la bolnavii cu tulburari ale tolerantei la glucoza si pentru solutii concentrate administrarea se face sub controlul glicemiei; atentie la eventuala suplimentare de potasiu si insulina.

Reactii adverse:
Injectarea paravenoasa a solutiilor 20% sau mai concentrate provoaca iritatie si necroza, iar injectarea intravenoasa de solutii concentrate poate fi cauza de tromboflebita locala sau sclerozarea venei.

Compozitie:
Fiole continand solutie apoasa injectabila 20%; 33%; 40%. 20%: Glucoza pro.inj. 2 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml. 33%: Glucoza pro.inj. 3,3 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml. 40%: Glucoza pro.inj. 4 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml.

Actiune:
Monozaharida fiziologica, reprezinta o sursa de energie disponibila; solutia izotona creste volemia si combate deshidratarea; solutia hipertona, injectata intravenos, realizeaza deshidratarea tisulara.

Administrare:
Intravenos, in injectii lente pana la 550 ml pe zi pentru solutiile 33% si 40% (cantitatea nu trebuie sa depaseasca 800-900 mg glucoza/kg corp si ora, adica cca 300 ml din solutia 20% pentru un adult de 70 kg).