Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

HIBISCRUB < Medicamente care incep cu litera H < Dictionar Medicamente


clorhexidinum

Indicatii:

Hibiscrub este un preparat antimicrobian pentru dezinfectia pre-operatorie a mainilor in serviciile de chirurgie, pentru spalarea mainilor in cabinetele si oficiile medicale si pentru dezinfectia pre- si post-operatorie a tegumentelor pacientilor in cazul inter-ventiilor chirurgicale.

Contraindicatii:

Preparatele tip Hibiscrub sunt contraindicate pa-cientilor care au prezentat in antecedente reactii de hipersensibilitate la clorhexidina. Aceste reactii sunt extrem de rare.

Precautii:

Indicat numai pentru uz extern. A se evita contactul cu cortexul, meningele si urechea medie. La pacientii cu leziuni cra-niene sau medulare ori cu perforatii ale timpanului beneficiul oferit prin dezinfectia pre-operatorie trebuie cantarit in raport cu riscul de contact. Se vor feri ochii. Daca solutia de clorhexidina vine in contact cu globul ocular, acesta trebuie spalat cu apa din abundenta cat mai rapid.
Supradozare: Ingestia accidentala: Clorhexidina ingerata se absoarbe foarte putin; se trateaza prin lavaj gastric cu lapte, oua crude, gela-tina sau solutie diluata de sapun. Se vor institui masuri de sustinere in functie de necesitati.
Precautii farmaceutice: Solutiile de hipoclorit pot provoca aparitia unor pete maronii pe tesaturile care au venit in contact cu solutiile ce contin clorhexidina. Clorhexidina este incompatibila cu sapunul sau cu alti agenti anionici.
Conditii de pastrare: Se va pastra la temperatura camerei.

Reactii adverse:

Ocazional pot aparea reactii cutanate iritative. S-au raportat si reactii alergice generalizate la clorhexidina, dar acestea au fost extrem de rare.

Compozitie:

Hibiscrub se prezinta ca o solutie de detergent de culoare rosie, continand 4% w/v clorhexidina gluconat (echivalenta cu 20% v/v solutie clorhexidina gluconat BP).

Actiune:

Clorhexidina este eficienta impotriva unei varietati mari de bacterii gramnegativ si grampozitiv in stare vegetativa, fungi, dermatofiti si virusuri lipofile. Este ineficienta impotriva sporilor exceptand temperaturile ridicate. Datorita structurii sale cationice, clorhexidina se leaga puternic de tegumente, mucoase si alte tesuturi si de aceea se absoarbe foarte putin. La om, dupa ingestia orala nu au fost gasite valori detectabile in sange si absorbtia percutanata, daca se produce cumva este nesemnificativa.

Mod de administrare:

Dezinfectia pre-operatorie a mainilor: Se umezesc mainile si antebratele, se aplica 5 ml de Hibiscrub si se spala timp de circa un minut, frecandu-se unghiile cu o perie. Se clatesc, se aplica alti 5 ml de Hibiscrub si se continua spalarea timp de alte doua minute, dupa care mainile se clatesc cu apa din abundenta si se usuca. Spalarea antiseptica a mainilor in cabinete: Se umezesc mainile si antebratele, se aplica 5 ml de Hibiscrub, se spala timp de un minut, apoi se clatesc cu multa apa si se usuca. Antisepsia cutanata pre-operatorie pentru pacienti: Pacientul isi spala intreg corpul intr-o baie sau sub un dus cel putin de doua ori, de obicei cu o zi inainte si chiar in ziua operatiei, dupa cum urmeaza: in preziua operatiei, pacientul se spala cu 25 ml Hibiscrub, incepand cu fata si continuand cu celelalte teritorii, de sus in jos, acordand mare atentie zonelor din jurul nasului, axilelor, ombilicului, zonei inghinale si perineului. Se clateste pielea si apoi se repeta spalarea in acelasi mod, de aceasta data incluzand si parul capului. La sfarsit, pacientul se clateste cu multa apa si se sterge cu un prosop curat. Aceasta procedura se repeta si in ziua interventiei chirurgicale. Pacientii imobilizati la pat pot fi spalati cu Hibiscrub prin tehnicile standard de baie-in-pat. Dupa aceasta pregatire, locul operatiei se dezinfecteaza in mod conventional, in momentul in care pacientul se afla in sala de operatie. Antisepsia post-operatorie a pielii pentru pacienti: Pacientul se spala in totalitate, excluzand plaga post-operatorie, intr-o baie sau sub dus, de obicei in a treia zi post-operator, utilizand procedura descrisa mai sus.