Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

RESOFERON TABLETE < Medicamente care incep cu litera R < Dictionar Medicamente


ferrum sulfuricum siccum

Indicatii:

In profilaxia si tratamentul anemiei feriprive si starilor cu deficit latent de fier: in timpul sarcinii, lauziei si alaptarii, precum si in cazurile de menstruatii frecvente si abundente, la copii, mai ales la adolescente, in timpul perioadei de crestere rapida, in afectiuni gastrointestinale asociate pierderilor sanguine sau absorbtiei scazute de fier, parazitoze, dupa interventii gastrice si intestinale si dupa donari repetate de sange, la varstnici.

Contraindicatii:

Toate situatiile asociate cu nivele excesive de fier in organism (ex.: hemocromatoza, forme cronice de hemoliza), tulburari de utilizare a fierului (ex.: anemie sideroblastica).

Reactii adverse:

Nu da reactii adverse, uneori este posibila inchiderea la culoare a fecalelor, fapt lipsit de importanta clinica.

Compozitie:

Fiecare tableta contine: Fe sulfuric sicc. 125 mg (echivalent cu 37 mg Fe2+); acid succinic 185 mg.

Actiune

Antianemic.
Farmacodinamica, Farmacocinetica: Resoferon-ul este un preparat oral ce contine doua componente (Fe si acid succinic). Tableta de Resoferon are 2 zone diferite: fierul, sub forma de sulfat feros usor absorbabil, care se gaseste in centru, si acidul succinic, in stratul inconjurator. In tractul gastrointestinal se elibereaza mai intai acidul succinic, care determina cresterea cu 30% a capacitatii mucoasei de absorbtie a fierului eliberat ulterior din miezul tabletei. Resoferon-ul este, astfel, foarte eficient, fiind indicat nu numai in deficitul de fier, dar si in cazurile care necesita cantitati crescute de fier (copii in cursul perioadei de crestere rapida, sarcina, lauzie si alaptare). Deficitul de fier - care apare in forma latenta sau manifesta - poate fi urmare a hemoragiilor, a unui aport insuficient de fier, a absorbtiei deficitare datorita anumitor afectiuni gastrointestinale sau la varstnici. Deficitul manifest de fier este marcat de prezenta anemiei prin productia insuficienta de hemoglobina. Deficitul latent de fier, premergator anemiei, se caracterizeaza prin scaderea apetitului, slabiciune, cefalee, palpitatii, astenie, insomnii, tulburari de afectivitate, unghii fragile si alte variate simptome nespecifice.

Mod de administrare:

Tabletele trebuie administrate in timpul meselor. Adulti, adolescenti: pentru profilaxia si tratamentul deficitului latent de fier sau ale anemiei feriprive usoare: 1 tableta, de 3 ori pe zi; pentru tratamentul anemiei feriprive usoare: 2 tablete, de 3 ori pe zi. Copii intre 2-5 ani: 1 tableta, o data sau de 2 ori pe zi, in functie de greutatea corporala a copilului. Copii intre 5-12 ani: 1 tableta, de 2-3 ori pe zi. Dupa disparitia anemiei sau a semnelor si simptomelor deficitului latent de fier, tratamentul trebuie continuat inca 1-3 luni, pentru refacerea rezervelor de fier ale pacientului.