vincristinum
Indicatii:
Leucemia acuta (limfocitara, mieloida), boala Hodgkin, limfoame maligne, rabdomiosarcom, tumora Wilms precum si sarcoame cu diferite localizari - Ewing, osteosarcom etc, carcinom pulmonar cu celule mici, limfom Burkitt, mielom multiplu, medulo-blastom, carcinom mamar si de col uterin, tumori maligne renale, tumori ginecologice la copii.
Contraindicatii:
Sarcina, alaptare, sindrom Charcot-Marie-Tooth (forma demielinizanta), obstructia cailor biliare, insuficienta hepatica.
Reactii adverse:
Neuromusculare: neuropatie senzoriala cu parastezie, dureri nevritice, eventuale dificultati motorii, ataxie, parestezia degetelor, mers stepat. Neurotoxice centrale si digestive: ileus paralitic, crize convulsive insotite de hipertensiune. Gastro-intestinale: constipatie, crampe abdominale, voma, diaree, necroze si/sau perforatii intestinale. Renale: poliurie si disurie. Bronhopulmonare: dispnee acuta, bronhospasm sever. Alte efecte adverse: pierdere in greutate, febra, cefalee, atrofie optica insotita de cecitate, cecitate corticala trecatoare, ulceratii bucale, alopecie reversibila, amenoree, azoospermie, secretie necorespunzatoare a hormonului antidiuretic cu hiponatremie, celulita sau flebita Ia locul administrarii.
Precautii:
Substanta este deosebit de iritanta si de aceea se va verifica cu atentie pozitia acului in vena inainte si in cursul administrarii produsului. In cazul patrunderii accidentale a substantei in tesutul adiacent, se recomanda intreruperea administrarii si introducerea solutiei ramase in alta vena. Injectarea locala de hialuronidaza si incalzirea moderata a suprafetei afectate ajuta la dispersarea medicamentului, micsorarea disconfortului si diminueaza riscul aparitiei celulitei.
Actiune
Mecanismul de actiune a sulfatului de vincristina a fost legat de inhibitia formarii de microtubuli in fusul mitotic, determinand oprirea diviziunii celulelor in stadiul de metafaza. La concentratii mari, substanta actioneaza asupra sintezei proteice si a acizilor nucleici. Dupa administrarea i.v., produsul si metabolitii sai se distribuie rapid in tesuturi, in special in celulele sanguine. O mare cantitate trece in bila ca atare si sub forma de metaboliti. Bariera hemato-encefalica este penetrata in mica masura, astfel ca la dozele terapeutice nu se realizeaza concentratii citotoxice la nivelul sistemului nervos central. Concentratia serica a produsului scade trifazic, timpul de injumatatire final la persoanele cu functii hepatice si renale normale fiind 10,5-37,5 ore. Sulfatul de vincristina este metabolizat predominant la nivel hepatic. Eliminarea se face in majoritate prin materii fecale si numai 10% pe cale urinara.
Mod de administrare:
Produsul se administreaza in mono- sau polichimioterapie sub supraveghere medicala si monitorizarea functiilor hepatice, renale si a hemoleucogramei. In general se recomanda administrarea produsului la intervale de o saptamana astfel: adulti 1,4 mg/m (putand a se ajunge la max. 2 mg/m). Pentru copiii cu greutate mai mica de 10 kg, doza este de 0,05 mg/kg corp saptamanal. La pacientii cu insuficienta hepatica, nu se va depasi doza de 1 mg/m.