ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ACIDUL DELTA-AMINOLEVULINIC (URINA) < HEMATOLOGIE < Analize medicale explicate


 

Descriere

Porfiriile reprezinta un grup de afectiuniereditare determinate de activitatea deficitara a enzimelor implicate in sinteza hemului. Porfiria data de functionarea necorespunzatoare a deshidrazei acidului delta-aminolevulinic este una dintre cele mai frecvente tipuri. In mod normal, enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic - porfobilinogen, precursor al hemului. In schimb daca activitatea acesteia este redusa, compusii intermediari ai hemului (ALA, coproporfirina III si protoporfirina IX) se acumuleaza in tesuturi si determina aparitia de simptome neuroviscerale: dureri abdominale, greata, varsaturi, constipatie, milagii, hipertensiune arteriala, retentie urinara, anxietate, insomnie, halucinatii, paranoia, si ocazional comportament psihotic.
Plumbul stimuleaza activitatea citocromului P-450 si implicit a ALA-sintetazei; asa se explica de ce saturnismul (intoxicatia cu plumb) asociaza acumularea de ALA in sange si urina.

 

Recomandari Recomandari pentru determinarea ALA in urina:

- suspiciune de porfirie.

 

Pregatire pacient

Pacientul va consuma cat mai multe lichide.

Metoda

Se foloseste metoda spectrofotometrica.

Pentru cadre medicale Se noteaza in formular si pe recipient data si ora la care s-a inceput colectarea urinei. Recipientul rezistent la lumina in care se pastreaza urina trebuie mentinut permanent la temperatura scazuta (pe gheata sau la frigider).
Se mentioneaza toate medicamentele primite de pacient ce ar putea modifica rezultatele testului. Proba se transporta imediat la laborator. In cazul in care pacientul este cateterizat uretral, se acopera punga de drenaj pentru a evita expunerea la lumina.

 

Limite si interferente Cresteri:
- acidul valproic, aminoglutetimida, barbituricele, carbamazepina, clorpropamida, danazolul, dapsona, diclofenacul, difenilhidantoina, fenilbutazona, glutetimida, griseofulvina, meprobamatul, novobiocinul, penicilina, primidona, sulfonamidele si tolbutamidul.

Scaderi:
- cisplatinul.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Acidul delta-aminolevulinic (urina) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale