ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

AMILAZA URINARA < < Analize medicale explicate



Descriere

Amilaza urinara creste intotdeauna in paralel cu valoarea amilazemiei. In pancreatita acuta amilaza urinara creste dupa 6-10 ore de la cresterea amilazei serice si se mentine crescuta mai mult timp decat aceasta. In plus, amilaza urinara poate fi crescuta cand amilaza serica este in limite normale si invers, amilaza serica poate fi crescuta cu amilaza urinara normala.
Cresterea amilazei serice asociata cu niveluri scazute ale amilazei urinare se intalneste in insuficienta renala si in macroamilazemie.
Pentru screening-ul macroamilazemiei poate fi utilizat raportul clearance amilaza/clearance creatinina (amilaza urinara/amilaza serica) x (creatinina serica/creatinina urinara) x 100. In mod normal acest raport este 1-4 %. In macroamilazemie raportul este <1 %, in timp ce in insuficienta renala se inregistreaza o valoare usor crescuta (pana la 5.7 %). Raportul poate atinge valori >10 %, in pancreatita acuta, dar utilitatea sa in diagnosticul acesteia este controversat.



Recomandari

Recomandari pentru determinarea amilazei urinare:

- diferentierea pancreatitei acute de alte cauze de abdomen acut;
- diagnosticul pseudochistului de pancreas (amilaza urinara persista mai multe saptamani dupa normalizarea amilazei serice).



Pregatire pacient Recoltarea se face a jeun (pe nemancate).

Metoda Se foloseste metoda spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - proba recomandata este urina de 2 ore: pacientul urineaza la ora 8 si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat toate emisiunile de urina de pana la ora 10 (inclusiv emisiunea finala de la ora 10); vasul de recoltare se tine la 2-8o C pana in momentul lucrului; pH-ul trebuie ajustat >7.0; nu se folosesc conservanti; pentru raportul clearance amilaza/clearance creatinina se obtine o proba de urina spontana in acelasi timp cu o proba de sange venos.

Recipient de recoltare - recipient de plastic pentru urina.

Cantitate recoltata - toata urina din 2 ore.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se omogenizeaza urina prin agitare, apoi se centrifugheaza o parte din aceasta; se utilizeaza in lucru supernatantul clar; se pastreaza supernatantul la 2-8o C, pana in momentul lucrului, care trebuie obligatoriu sa fie in ziua respectiva; in nici un caz nu se congeleaza supernatantul pentru stocare.



Limite si interferente

Interferente cu medicamente:
Cresteri:
-  medicamente care produc constrictia sfincterului Oddi (ex: betanecol, difenoxilat, colinergice, narcotice analgetice: opiacee, codeina), secretina. Unele medicamente/droguri determina cresterea amilazemiei si posibil pancreatita. Intre acestea sunt incluse : acid valproic, etanol, asparaginaza, azatioprina, captopril, cimetidina, clofibrat, corticosteroizi, ciproheptadin, didanosin, estrogeni, acid etacrinic, furosemid, ibuprofen, indometacin, acid mefenamic, metildopa, nitrofurantoin, contraceptive orale, pentamidin, fenilbutazona, sulfonamide, sulindac, tetraciclina, diuretice tiazidice, zalcitabin.

Scaderi: - Steroizi anabolizanti, cefotaxim, lamivudin, propiltiouracil, somatostatin, zidovudin.

Interferente analitice: pH-ul acid scade amilaza urinara.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Amilaza urinara - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale