ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTICORPI ANTI-SCL-70 < < Analize medicale explicateDescriere

Anticorpii anti-Scl-70 reactioneaza cu un antigen izolat pentru prima data din ficatul de sobolan, avand o greutate moleculara de 70 kDa (de aici provine si denumirea sa). Scl-70 este de fapt enzima ADN topoizomeraza I.
Anticorpii anti-Scl-70 constituie un marker serologic pentru sclerodermie - in special forma difuza a bolii (prevalenta de pana la 70 %).
Sclerodermia sistemica (scleroza sistemica) este o afectiune a carei principala caracteristica este ingrosarea si indurarea pielii, la care se poate asocia instalarea unui proces de fibroza in diverse organe interne. Exista mai multe variante de boala, cu prognostic diferit si cu pattern specific de autoanticorpi. Acesti autoanticorpi sunt detectati precoce in cursul evolutiei bolii, atunci cand se manifesta simptome si semne incipiente de boala, cum ar fi sindromul Raynaud sau o tumefiere difuza a degetelor. Depistarea autoanticorpilor are un rol esential in diagnosticul si estimarea prognosticului sclerodermiei.
Prezenta anti-Scl-70 se asociaza, in majoritatea cazurilor, cu o evolutie severa si rapida a bolii, cu afectarea extensiva a teritoriului cutanat si a organelor interne. Depistarea acestor anticorpi in stadiile precoce de boala constituie un indicator de prognostic nefavorabil. Specificitatea acestor autoanticorpi este aproape 100 %.
De asemenea, s-a constatat ca pacientii cu scleroza sistemica si anti-Scl-70 pozitivi au un risc crescut de neoplazii, in special de carcinom pulmonar.Recomandari

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-Scl-70:

- suspiciune de scleroza sistemica;
- estimarea prognosticului in scleroza sistemica sau in prezenta unor simptome precoce de sclerodermie.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).

Metoda Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA). Reactivul folosit este topoizomeraza I (antigen Scl-70) umana recombinata.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 12 ore la 4o C ; timp mai indelungat la -20o C.Limite si interferente Nu prezinta.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Anticorpi anti-Scl-70 - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale