ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTICORPI ANTI-U1RNP < < Analize medicale explicateDescriere Anticorpii anti-U1RNP sunt indreptati impotriva particulelor ribonucleoproteice nucleare mici (snRNPs); spre deosebire de anticorpii anti-Sm, acestia recunosc numai ribonucleoproteinele din clasa U1. Anticorpii anti-U1RNP, de obicei in concentratie mare, constituie un marker serologic pentru boala mixta de tesut conjunctiv, prezenta lor fiind absolut necesara pentru diagnostic (sensibilitate clinica de 100 %). Aceasta afectiune se caracterizeaza clinic prin prezenta simultana de manifestari asociate mai multor boli reumatismale: sclerodermie, LES, polimiozita si poliartrita reumatoida.
In momentul depistarii anti-U1RNP, boala de tesut conjunctiv este adesea nediferentiata.
In cursul evolutiei bolii, pacientii incep sa intruneasca treptat criteriile de diagnostic ale uneia sau mai multora din bolile mai sus mentionate. La majoritatea pacientilor cu nivele mari de anticorpi se regasesc simptomele principale a doua afectiuni; HLA-DR4 se asociaza cu aceasta categorie. La pacientii care au concentratii mici de anticorpi, predomina manifestarile de boala lupica.
Anti-U1RNP persista indelungat, concentratia lor fiind variabila, in functie de gradul de activitate a bolii. Acest tip de autoanticorpi mai poate aparea cu prevalenta redusa (25-40 %) si in LES, adesea, impreuna cu anti-Sm. Pacientii cu boala lupica care prezinta anti-U1RNP au o evolutie clinica mai usoara, afectarea renala fiind mai rar intalnita.Recomandari

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-U1RNP

Suspiciune de:
- boala mixta de tesut conjunctiv;
- LES;
- sclerodermie ;
- poliartrita reumatoida ;
- polimiozita.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).

Metoda Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA).

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 12 ore la 4o C ; timp mai indelungat la -20o C.Limite si interferente Desi sensibilitatea anticorpilor anti-U1RNP pentru boala mixta de tesut conjunctiv este de 100 %, specificitatea clinica este redusa, in special in cazul concentratiilor mici. Unii pacienti, la care se depisteaza anti-U1RNP nu intrunesc criteriile de diagnostic pentru boala mixta de tesut conjunctiv.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Anticorpi anti-U1RNP - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale