ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

APOLIPOPROTEINA B < < Analize medicale explicateDescriere

Apolipoproteinele sunt componente proteice ale lipoproteinelor si au rolul de a evalua riscul de boala coronariana. Apolipoproteina A (APO A) este componentul principal al HDL (90 %) iar apolipoproteina B (APO B) este componentul principal al LDL-ului, cu rol in reglarea sintezei si metabolismului colesterolului. Lipidele si lipoproteinele sunt molecule a caror compozitie si concentratie sunt influentate de variatiile biologice normale, in schimb nivelurile APO A-1 si APO B sunt mai stabile si se coreleaza mai bine cu severitatea si extinderea afectarii cardiovasculare.
Nu s-a ajuns inca la un consens daca APO A-I este un test mai fidel in evaluarea riscului de boala coronariana decat HDL-colesterol.


Raportul APO A-I/APO B are o sensibilitate si specificitate mai mare decat raportul LDL/HDL colesterol sau raportul HDL colesterol/trigliceride.

Apolipoproteina B se regaseste in plasma in 2 mari forme:APOB48 si APOB100 Prima este sintetizata exclusiv de catre intestinul mic iar cea de a doua de catre ficat. Pentru persoanele care au boala coronariana (afectare a arterelor coronare) sau risc de a dezvolta o asemenea afectiune, s-a stabilit ca un nivel de sub 0,9 g/l este fiziologic.Recomandari

Recomandari pentru determinarea apolipoproteinelor:

- evaluarea pacientilor predispusi la boala coronariana;
- stabilirea diagnosticului bolii Tangier;
- nivelul borderline al colesterolului;
- raportul colesterol/HDL crescut, cu valoare normala a colesterolului;
- valori normale ale profilului lipidic la copii si adulti cu istoric familial pozitiv;
- pacienti cu hipertrigliceridemie care au risc de boala coronariana.Pregatire pacient Se recolteaza doar daca pacientul nu mananca cu 12-14 ore inaintea recoltarii.

Metoda Se foloseste metoda imunoturbidimetrica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare in ziua recoltarii.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze  de respingere a probei - specimen intens hemolizat /recoltat interprandial.

Stabilitate proba -  serul separat este stabil 24 ore la 20-25o C, 3 zile la 2-8o C ; 2 luni la -20o C.Limite si interferente

Interferente cu medicamente
Cresteri:
- amiodarona, atenolol, ciclosporina, estrogeni, furosemid, metoprolol, fenobarbital, iod radioactiv, androgeni (steroizi anabolizanti), chlortialidona, gemfibrozil, isotretinoin, levonorgestrel, contraceptive orale, simvastatin, stanozolol.

Scaderi:
-  captopril, indometacin, interferon, ketoconazol, neomicina, niacin, nifedipin, prazosin, prednisolon, tacrolimus, colestiramina, colestipol, estrogeni (post-menopauza), derivati ai acidului fibric (ex: clofibrat, gemfibrozil), simvastatin, lovastatin, pravastatin, neomicina, niacin etc.

Interferente analitice
In cazuri foarte rare prezenta gamapatiei, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström), poate determina rezultate eronate.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Apolipoproteina B - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale