ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

BICARBONAT (SANGE) SAU REZERVA ALCALINA < < Analize medicale explicateDescriere

Dioxidul de carbon total este alcatuit din CO2 aflat in solutie sau legat de proteine, HCO3- , CO32- si H2CO3. In practica, 80-90 % din CO2 total este reprezentat de ionul bicarbonat (HCO3-).
Bicarbonatul constituie cea de a doua fractiune anionica plasmatica, de aceea concentratia sa este un indicator important al distributiei electrolitilor si al deficitului de anioni. Impreuna cu determinarea pH-ului sanguin, dozarea bicarbonatului este utila in diagnosticul si tratamentul numeroaselor afectiuni insotite de tulburari ale echilibrului acido-bazic de cauza respiratorie sau metabolica.
Cel mai frecvent, o valoare anormala a HCO3- semnifica o tulburare metabolica, mai degraba decat una respiratorie; astfel, scaderea HCO3- indica acidoza metabolica (ex.: diabet cu cetoacidoza) si cresterea HCO3- indica alcaloza metabolica (indusa, de exemplu, de varsaturi prelungite).
In acidoza respiratorie se produce ca mecanism compensator reabsorbtia HCO3- la nivelul tubilor renali, iar concentratia serica a HCO3- se modifica in functie de presiunea partiala a CO2 (PaCO2):
- in faza acuta HCO3- creste cu 1 mmol/L pentru fiecare crestere cu 10mmHg a PaCO2;
- in faza cronica HCO3- creste cu 3.5 mmol/L pentru fiecare crestere cu 10mmHg a PaCO2.
Pe de alta parte, in alcaloza respiratorie mecanismul compensator este reprezentat de cresterea excretiei renale a HCO3- , iar concentratia serica a HCO3- se modifica astfel:
- in faza acuta HCO3- scade cu 2 mmol/L pentru fiecare scadere cu 10mmHg a PaCO2;
- in faza cronica HCO3- scade cu 5 mmol/L pentru fiecare scadere cu 10mmHg a PaCO2.Recomandari

Recomandari pentru determinarea rezervei alcaline (HCO3-):

- impreuna cu determinarea pH-ului sanguin, dozarea bicarbonatului este utila in diagnosticul si tratamentul numeroaselor afectiuni insotite de tulburari ale echilibrului acido-bazic de cauza respiratorie sau metabolica.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial.

Metoda Se foloseste metoda enzimatica (cu fosfoenolpiruvat carboxilaza).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Cantitate recoltata - cat permite vacuumul.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; tubul trebuie sa ramana inchis ermetic pana in momentul testarii, pentru a impiedica eliberarea CO2 in atmosfera.

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat si pastrat in tuburi inchise ermetic este stabil cateva zile la 2-8o C.Limite si interferente

Interferente analitice:

In cazuri foarte rare prezenta gamapatiei, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström) poate determina rezultate eronate.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Bicarbonat (sange) sau rezerva alcalina - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale