ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CADMIU IN SANGE SI URINA < < Analize medicale explicateDescriere Cadmiul este un metal alb-argintiu, prezent in cantitati variabile in minereurile de zinc. Este utilizat in principal in procesul de electro-galvanizare si in reactoarele atomo-nucleare.
In forma sa organica, cadmiul este intalnit in alimente, apa si aer. Aportul normal de cadmiu prin dieta variaza intre 2 si 200 μg/zi. Desi formele organice solubile pot produce toxicitate, expunerea excesiva la cadmiul organic indica o poluare izolata a mediului.
Efectele toxice acute ale cadmiului depind de calea de expunere. Inhalarea unor cantitati mari de particule de cadmiu produce intr-o prima faza febra, cefalee, greata, varsaturi, iritatie nazofaringiana, tuse, dispnee, urmata de instalarea unei pneumonite chimice si, posibil, a unui edem pulmonar acut letal. Expunerea cronica la particule de cadmiu din aerul respirat poate genera emfizem pulmonar.
Inhalarea sau ingestia cronica a acestui metal determina leziuni renale, caracterizate prin disfunctie tubulara si/sau glomerulara cu proteinurie, alterarea capacitatii de concentrare a urinii si scaderea clearance-ului la inulina. Un alt efect al expunerii cronice este perturbarea metabolismului osos cu osteomalacie, osteoporoza si risc crescut de fracturi spontane.
Efectul carcinogenetic al cadmiului este un subiect mult dezbatut. Studiile privind implicarea sa in cancerul pulmonar si de prostata au dat rezultate neconcludente.
In cazul expunerii profesionale limita biologica tolerabila (LBT) =5 μg/L (44.5 nmol/L) in sange sau 5 μg/g creatinina (urina).Recomandari

Recomandari pentru determinarea cadmiului:

- cadmiul in sange: diagnosticul expunerii acute sau cronice la cadmiu;
- cadmiul in urina: monitorizarea intoxicatiei cronice si estimarea incarcarii organismului cu cadmiu.Pregatire pacient Momentul recoltarii probei de sange nu este important pentru monitorizarea expunerii profesionale.

Metoda Se foloseste metoda spectrometrica cu absorbtie atomica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - 1) sange venos; 2) urina din 24 ore sau 3) o proba de urina spontana.

Cauze de respingere a probei - specimen coagulat.

Recipient de recoltare - 1) vacutainer pentru metale ce contine EDTA sau heparinat de litiu ca anticoagulant; 2) vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; nu se folosesc conservanti; 3) eprubeta pentru urina.

Cantitatea recoltata - 1) cat permite vacuumul; 2), 3) aproximativ 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara.

Stabilitate proba - probele de sange si urina se mentin la temperatura camerei pana in momentul lucrului.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Cadmiu in sange si urina - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale