ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CANABIS < < Analize medicale explicate



Descriere Marijuana este un amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Canabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. Principalul component psihoactiv din aceasta planta este tetra-hidro-cannabinolul (THC), desi exista si alte substante canabinoide care pot contribui la efectele marijuanei. Cu cat concentratia de THC este mai mare, cu atat efectele drogului sunt mai puternice.
Cea mai obisnuita modalitate de consum a marijuanei este fumatul in forma pura sau amestecata cu tutun. Uneori este fumata intr-o pipa speciala, dar de cele mai multe ori intr-o tigara rasucita numita "joint". Este posibila si ingestia drogului, fie prin incorporarea in mancare, fie sub forma unui extract lichid (ceai).
Marijuana este absorbita rapid din plamani in circulatie, cu instalarea imediata a efectelor; in cazul ingestiei efectele apar mai lent, dar sunt mai indelungate.
Substantele canabinoide naturale si produsii lor de metabolism sunt liposolubile, fiind stocate in tesuturile grase ale organismului, inclusiv la nivel cerebral, o perioada de timp indelungata de la consum.
Metabolitii canabisului sunt prezenti in sange, bila, fecale si urina, in urina pot fi detectati intr-un interval de cateva ore de la expunere. Datorita liposolubilitatii persista mult timp in tesuturile grase, de unde sunt eliberati lent si excretati in urina in decurs de cateva zile, saptamani sau chiar luni de la ultima expunere, in functie de intensitatea si frecventa utilizarii. Metabolitul 11-nor-delta THC-9-acid carboxilic este principalul marker urinar al consumului de marijuana.
Efectele acute ale consumului includ: alterarea memoriei, confuzie temporala, afectarea performantelor motorii si depersonalizare.
Efectele substantelor active din canabis depind in mod decisiv de personalitatea si mediul social al consumatorului. Unii oameni nu simt nimic daca fumeaza marijuana iar altii se pot relaxa si pot avea un sentiment inaltator.
Se descriu dferite faze ale starii tipice de euforie (engl "cannabis high", "social high'). Printre efectele initiale se numara adesea o stare de agitatie, insotita ocazional de stare de tensiune si anxietate, stari ce vor fi urmate in curand de o senzatie placute de siguranta si ocrotire. Urmeaza stari introspective si echilibrate, de un calm deosebit. Alteori pot aparea oscilatii ale starii de spirit, rasul nemotivat alternand cu tacerea contemplativa. Este caracteristica intensificarea perceptiei mediului extern si intern. In cazul consumului in grup, aceste modificari pot determina o traire mai intensa a relatiilor de grup.
Ameteala dupa canabis nu are aceeasi evolutie in toate cazurile, exista si stari euforice atipice. Uneori consumul de canabis poate simula, agrava sau declansa psihoze schizofreniforme.
Consumul cronic poate induce in plus efecte la nivel cardiovascular si pulmonar.
Dependenta fizica de substantele active din canabis poate aparea in urma consumului indelungat si depinde de doza utilizata, de regularitatea consumului, de organismul consumatorului etc. Aparent nu exista  simptome de sevraj fizic pur dupa oprirea consumului.
Exista riscul de a dobandi dependenta psihica in timp si prin consum regulat.
Testul utilizat in laboratorul Synevo se efectueaza pe un analizor automat si consta in determinarea calitativa a substantelor canabinoide in urina, la o concentratie cut-off de 20 ng/mL.


Recomandari Recomandari pentru determinarea substantelor canabinoide in urina:

- suspiciunea unui consum de marijuana.


Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Se foloseste metoda imunochimica bazata pe interactiunea cinetica a microparticulelor intr-o solutie ce este masurata prin modificarile in transmisia luminii. Se folosesc doua categorii de reactivi: unul contine conjugat THC, iar al doilea microparticule de care sunt atasati anticorpi monoclonali de soarece anti-THC. Daca substantele canabinoide nu sunt prezente in proba, conjugatele solubile THC se vor lega de anticorpii atasati de microparticule si vor induce formarea de agregate. Pe masura ce se intensifica agregarea va creste absorbanta. In prezenta substantelor canabinoide, acestea vor intra in competitie cu conjugatul drogului pentru legarea anticorpilor fixati de microparticule, iar agregarea si in consecinta absorbanta vor diminua. Continutul probei in substante canabinoide va fi determinat in functie de valoarea obtinuta pentru o concentratie cut-off cunoscuta a drogului.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - o proba de urina spontana.

Recipient de recoltare - eprubeta pentru urina.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara adaugarea de aditivi sau substante conservante; pH-ul probelor de urina trebuie sa se mentina in intervalul fiziologic 5-8.

Stabilitate proba - probele de urina sunt stabile 3 zile la 2-8° C; daca nu este posibila testarea lor in acest interval de timp, probele vor fi congelate.

Limite si interferente Un rezultat pozitiv indica prezenta substantelor canabinoide, dar nu furnizeaza informatii despre gradul intoxicarii. Datorita cut-off-ului scazut este posibil sa se obtina un rezultat pozitiv la o persoana care nu este consumatoare a drogului, ca urmare a unei inhalari pasive. Cu toate acestea, astfel de situatii sunt putin probabile in practica obisnuita.
Se recomanda ca rezultatele pozitive sa fie confirmate printr-o metoda mai specifica: gaz-cromatografie/spectrofotometrie de masa.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Canabis - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale