ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CETOSTEROIZI (URINA) - 17 < < Analize medicale explicateDescriere

Principalii precursori ai 17-cetosteroizilor urinari sunt dehidroepiandrostendionul (DHEA) si dehidroepiandrostendionul sulfat (DHEA-S). La barbati aproximativ o treime din 17-cetosteroizi sunt de origine gonadala, in timp ce la femei si copii corticosuprarenala reprezinta sursa predominanta. Cortizolul, estrogenii, pregnandiolul, pregnantriolul, testosteronul si dihidrotestosteronul nu constituie 17-cetosteroizi.Recomandari

Recomandari pentru determinarea 17-cetosteroizilor urinari:

- principala utilitate a determinarii acestor metaboliti urinari este investigarea cazurilor de hirsutism si virilizare.Pregatire pacient Nu este necesara o pregatire speciala.

Metoda Se foloseste metoda cromatografica-spectrofotometrica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - urina din 24 ore; la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL intr-un pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza la 2-8o C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore.

Prelucrare necesara dupa recoltare - de preferinta se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8o C sau la -20o C, dupa ce, in prealabil, se adauga acid clorhidric concentrat pana se obtine un pH de 3-6.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8o C; utilizarea de substante conservante (produc interferente).

Stabilitate proba - urina este stabila cateva ore la 2-8o C si timp indelungat la -20o C.Limite si interferente

Valori crescute se intalnesc in sarcina si la pacientii obezi.
Desi este adesea folosit pentru evaluarea statusului androgenic, acest test nu detecteaza androgenii majori, testosteronul si dihidrotestosteronul. Daca este suspectat un deficit androgenic, testul de electie este testosteronul liber.

Interferente cu medicamente:

Cresteri:
- corticotropina, danazol, gonadotrofine, testosteron.
Scaderi:
- androgeni, contraceptive orale, corticosteroizi, dexametazona, estrogeni, fenitoin, probenecid.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Cetosteroizi (urina) - 17 - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale