ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CORTIZOL LIBER URINAR < < Analize medicale explicateDescriere

Determinarea cortizolului in urina din 24 ore reprezinta metoda de electie pentru diagnosticul sindromului Cushing, deoarece rata excretiei urinare a cortizolului nu este influentata de variatiile diurne ale secretiei acestui hormon corticosuprarenalian. Testul permite o diferentiere mai exacta a indivizilor sanatosi de cei cu sindrom Cushing.
Cortizolul urinar reflecta cantitatea de cortizol liber seric filtrata la nivel renal si se coreleaza cu rata de secretie a cortizolului.
De obicei exista o relatie direct proportionala intre cortizolul liber urinar si portiunea nelegata, activa biologic a cortizolului seric.Recomandari

Recomandari pentru determinarea cortizolului urinar:

- evaluarea functiei corticosuprarenalei (in special a hipercorticismului);
- investigarea pacientilor obezi sau hipertensivi ce prezinta intoleranta la glucoza, hirsutism, vergeturi, dureri lombare sau tulburari ale ciclului menstrual.Pregatire pacient Se va evita stres-ul pe toata durata recoltarii probei.

Metoda Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - urina din 24 ore; la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL intr-un pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza la 2-8o C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore.

Cantitate recoltata - aprox. 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se lucreaza in aceeasi zi; daca acest lucru nu este posibil, urina se poate stoca la 2-8o C sau la -20o C.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8o C; utilizarea de substante conservante (produc interferente).

Stabilitate proba - urina este stabila 7 zile la 2-8o C si 3 luni la -20 o C.Limite si interferente

Obtinerea unor valori scazute nu indica neaparat insuficienta corticosuprarenaliana.
Sarcina si administrarea contraceptivelor orale se asociaza cu valori crescute ale excretiei de cortizol.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Cortizol liber urinar - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale