ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

CULTURA DIN SECRETIE AURICULARA < < Analize medicale explicateDescriere

Patologia infectioasa a urechii este dominata de infectiile pavilionului, conductului auditiv extern si ale urechii medii.
Flora bacteriana normala a pavilionului si conductului auditiv extern este reprezentata de bacteriile care se intalnesc pe tegument:
- specii dominante: stafilococi coagulazo-negativi si corynebacterii;
- specii mai rar intalnite: micrococi,  neiserii saprofite.
Flora normala include, de asemenea, urmatoarele genuri de fungi: Aspergillus, Alternaria, Penicillium si Candida (non albicans).
Urechea medie si interna sunt regiuni sterile din punct de vedere bacteriologic, dar se pot infecta fie in cadrul unor boli generale, sistemice, cu poarta de intrare respiratorie (rujeola, scarlatina), fie prin invazia florei locale si de vecinatate.

Otitele externe - ale pavilionului si conductului auditiv extern au particularitati proprii infectiilor tegumentare, putandu-se produce prin:
- intepari sau raniri cu diferite corpuri tari: scobitori, ace, creioane;
- erizipel determinat de Streptococcus pyogenes;
- otita inotatorilor produsa de Pseudomonas aeruginosa prin patrunderea  apei in conductul auditiv cu macerarea tegumentelor de la acest nivel;
- micoze auriculare determinate de fungi din genul Aspergillus, post antibioticoterapie locala indelungata.

Otitele medii - sunt mai frecvente la copiii in varsta de 3 luni pana la 3 ani. Un rol important in aparitia acestora il au afectiunile rinofaringelui care, prin congestia si edemul trompei lui Eustachio blocheaza drenajul normal al cavitatii si eliminarea contaminantilor ocazionali proveniti din microbiota locala.
La copii, amigdalitele si faringitele determina aparitia otitelor medii prin propagarea inflamatiei si infectiei, datorita beantei si pozitiei orizontale a trompei la aceasta varsta.
Vegetatiile adenoidiene determina aparitia otitelor atat pe cale mecanica - prin volumul lor, cat si pe cale inflamatorie, prin infectiile pe care le intretin.


Agenti etiologici:
- Streptococcus pneumoniae;
- Haemophilus influenzae - indiferent de serovar si chiar tulpini necapsulate;
- Streptococcus pyogenes;
- mai rar: Enterobacteriaceae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus.

Interpretarea culturilor - se face corelat cu examenul microscopic direct.
In cazul otitelor externe microscopia este ingreunata din cauza numerosilor contaminanti din aceasta zona. Existenta pe frotiu a reactiei inflamatorii cu prezenta de germeni, in special intraleucocitari, ghideaza  microbiologul spre germenul patogen incriminat in afectiune.
Otitele interne la care produsul patologic a fost recoltat prin timpanocenteza sunt, de obicei, monobacteriene, iar identificarea in vederea antibiogramei este mult usurata.
Necesitatea izolarii in cultura pura, urmata de identificarea la nivel de specie si efectuarea antibiogramei este impusa de cresterea, in ultima vreme, a numarului agentilor microbieni producatori de betalactamaza. Tratamentul ghidat conform antibiogramei este un tratament tintit si in acelasi timp are avantajul de a nu determina rezistenta la antibiotice.
Mentiune: In laboratorul Synevo Bucuresti este disponibil, pentru cazurile de urgenta, un sistem automat de identificare bacteriana si efectuare a antibiogramei, cu eliberarea rezultatului in 24 ore de la izolarea germenului in cultura pura.Recomandari Recomandari pentru efectuarea culturii din secretia auriculara:

- diagnosticul etiologic al infectiilor auriculare in vederea instituirii unui tratament specific (prin antibiograma).

Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Este recomandata recoltarea produsului patologic pe 2 tampoane care sunt folosite astfel: unul pentru efectuarea a doua frotiuri - examen microscopic (coloratie Gram pentru morfologia germenilor si coloratie Giemsa pentru aprecierea reactiei inflamatorii), iar al doilea pentru insamantarea pe medii de cultura: agar Columbia cu 5% sange de berbec, agar chocolate, agar Mac Conkey. Cand medicul suspicioneaza o infectie fungica, produsul patologic se insamanteaza pe mediul Sabouraud cu Cloramfenicol, mediu selectiv pentru izolarea fungilor. Insamantarea se face cu dispersie pentru a permite o apreciere semicantitativa a cresterii. Se incubeaza cultura in termostat la 37ºC (in exicator cu lumanare se introduc placile de agar Columbia cu 5% sange de berbec si agar chocolate), timp de 24-48 de ore.

Pentru cadre medicale In otitele externe produsul patologic este reprezentat de exsudatul leziunii tegumentare a pavilionului sau a conductului auditiv extern. Spre deosebire de acesta, prelevatul de electie pentru examenul bacteriologic al otitelor medii il reprezinta exsudatul aspirat prin timpanocenteza. In caz de perforare spontana a timpanului se recolteaza prelevat pe un fin tampon steril.

Indiferent de modalitatea de prelevare, produsul patologic este imersat in mediu de transport si trimis imediat la laborator. Produsele patologice recoltate pe tampon fara mediu de transport trebuie sa ajunga in maximum 2 ore de la recoltare in laborator pentru a fi prelucrate. In  spitale se poate recurge la insamantarea extemporanee cu lanteta de punctie, direct pe mediile de cultura.

Limite si interferente Nu prezinta.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Cultura din secretie auriculara - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale