ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ESTERAZE NESPECIFICE < HEMATOLOGIE < Analize medicale explicate


Descriere      

Esterazele sunt enzime care hidrolizeaza esteri alfatici si aromatici si sunt utile pentru a distinge celulele seriei granulocitare de celulele seriei monocitare.
Naphthol AS-D cloracetat esteraza este prezenta in celulele liniei granulocitare si se gaseste in cantitate mica sau este absenta in monocite si precursorii monocitelor.
Esteraza nespecifica este, asa cum ii arata si numele, o enzima ubiquitara prezenta in mai multe tipuri de celule, printre care: monocite, celule T si megacariocite. Poate utiliza ca substraturi: alfa-naftil acetat, alfa-naftil butirat, naftol AS- D acetat.

Principiul metodei -ne vom referi la reactia alfa-naftil acetat esteraza (ANAE): alfa-naftil acetatul este hidrolizat de esteraze in alfa-naftol, care in prezenta unei sari de diazoniu formeaza un compus de culoare rosu-brun, insolubil in apa.

In monocite, activitatea enzimatica a ANAE se evidentiaza prin aparitia unui compus rosu-brun, cu aspect difuz, moderat sau intens colorat (tip M –monocitar). In celulele T (inclusiv limfoblastii T) si megacarioblasti, aspectul este mai mult focal, in regiunea Golgi sau paranuclear. Aspectul colorarii este util, intr-o anumita masura, in diferentierea tipurilor de celule. Etapa de inhibare cu NaF a fost adaugata pentru a face esteraza nespecifica mai specifica. Activitatea enzimei in celulele liniei monocitare este inhibata de NaF, in timp ce in restul celulelor activitatea persista. Alfa-naftil acetat esteraza este obisnuit negativa in celulele de serie granulocitara. Celulele blastice din LAM-M0, M1 si M2 sunt de obicei negative. In LAM–M3 esteraza nespecifica este pozitiva in 20-30% din cazuri, fiind mai slaba ca intensitate decat in monocite; reactia este sensibila la inhibare cu NaF in aproximativ 1/3-1/2 din cazurile pozitive. Celulele blastice monocitare din LAM-M4 au activitate ANAE intens pozitiva, difuza (tip M) in proportie de peste 20%, iar in cele din LAM-M5 in proportie de peste 80%, sensibila la NaF. Megacarioblastii leucemici din LAM-M7 au pozitivitate focala distincta partial inhibata de NaF. Eritroblastii din LAM-M6 au de obicei activitate ANAE pozitiva, neinhibata de NaF. Celulele blastice din LAL sunt negative;  foarte rar pot aparea celule ANAE slab pozitive cu aspect granular, cu sensibilitate variabila la NaF.

 

Recomandari Recomandari pentru determinarea esterazelor nespecifice:

- diagnosticul LA monocitare tipurile L4 si L5.

 

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).

Metoda

Se foloseste examinarea microscopica.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - a) sange capilar si/sau aspirat medular - frotiuri; b) se recomanda recoltarea simultana de sange venos pentru hemograma.

Recipient de recoltare - a) se executa frotiurile de sange capilar direct pe lame de microscopie; b) vacutainer cu EDTA K3 (capac mov), pentru hemograma.

Cantitate recoltata - a) 3-5 frotiuri; b) 2 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - este preferabil ca fixarea frotiurilor sa se faca in primele 30 minute de la recoltare. Eventual, se poate face in primele 8 ore. Amestec fixator: alcool etilic 9 parti + formol 40% 1 parte. Fixarea se cronometreaza 30 secunde, dupa care frotiurile se spala cu jet de apa de robinet. Frotiurile fixate se pot colora imediat sau se pot pastra cateva zile la temperatura camerei, pana la colorare.

Cauze de respingere a probei - frotiuri nefixate in maxim 8 ore de la recoltare; frotiuri executate din sange recoltat pe EDTA.

Stabilitate proba - frotiurile nefixate sunt stabile maxim 8 ore la 18-30°C; frotiurile fixate sunt stabile 5 zile la temperatura camerei.

 

Limite si interferente

Nu prezinta.


Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Esteraze nespecifice - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale