ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

FOSFATAZA ACIDA TOTALA SI FOSFATAZA ACIDA DE ORIGINE PROSTATICA < < Analize medicale explicateDescriere Fosfatazele acide sunt enzime larg raspandite in tesuturi, fiind intalnite la nivel osos, hepatic, splenic, renal, in eritrocite si trombocite. Cu toate acestea, au importanta diagnostica in special cele provenite de la nivelul prostatei, unde activitatea fosfatazei acide este de 100 ori mai mare decat in celelalte tesuturi. Fosfataza acida este de asemenea prezenta in concentratii crescute in lichidul seminal.
Niveluri crescute de fosfataza acida sunt intalnite in tumorile de prostata cu metastaze (in special osoase). Pe masura ce tumora se extinde dincolo de capsula prostatica, celulele glandulare incep sa secrete fosfataza acida care se descarca in sange.
Niveluri moderat crescute de fosfataza acida mai pot aparea in metastazele osoase (de origine non-prostatica), leucemia granulocitara, boala Paget avansata, hiperparatiroidism, boala Gaucher si boala Nieman-Pick.Recomandari Recomandari pentru determinarea fosfatazei acide totale si a fosfatazei acide de origine prostatica:

- diagnosticul cancerului de prostata metastatic;
- monitorizarea cancerului de prostata metastatic;
- evaluarea unei posibile histiocitoze.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate); deoarece exista variatii diurne se recomanda ca recoltarea sa se efectueze dimineata.

Metoda Se foloseste metoda spectrofotometrica (colorimetrica).

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare imediat dupa recoltare. In cazul in care proba necesita transport acesta trebuie sa se efectueze pe gheata. Daca proba nu se lucreaza imediat se adauga un stabilizator dupa cum urmeaza: la 1 mL ser se adauga 1 picatura de acid acetic.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 8 zile la temperatura camerei; 8 zile la 4-8o C ; 4 luni la -20o C. Evitati decongelarea si recongelarea repetata.

Limite si interferente Deoarece fosfataza acida prostatica nu prezinta valori crescute in stadiile precoce ale cancerului de prostata, acest test nu se recomanda in scop de screening.
Tuseul rectal, masajul prostatic, biopsia prostatica, rezectia transuretrala de prostata si cateterismul vezical pot produce cresteri ale fosfatazei acide.

Interferente cu medicamente:
Cresteri:
- acid p-amino salicilic, androgeni (la femei).

Scaderi:
- clofibrat, mirtazipin, pemolin.

Interferente analitice:
In cazuri foarte rare prezenta unei gamapatii monoclonale, in special de tip IgM (boala Waldenström) poate genera rezultate neconcludente.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Fosfataza acida totala si fosfataza acida de origine prostatica - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale