ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

GASTRINA < < Analize medicale explicateDescriere Gastrina reprezinta un hormon secretat de celulele G (localizate in portiunea distala a stomacului si in duoden) ca raspuns la stimularea vagala, ingestia de alimente/alcool/calciu po sau prezenta de secretie gastrica alcalina.
Dupa eliberarea in circulatie ajunge la nivelul stomacului unde stimuleaza secretia de acizi, pepsina, factor intrinsec si insulina.
Testul de stimulare a gastrinei paote fi efectuat dupa un pranz-test sau administrarea iv de calciu/secretina.Recomandari Recomandari pentru determinarea gastrinei:

- acuze gastrointestinale;
- avaluarea anemiei pernicioase;
- diagnosticarea sindromului Zollinger-Ellison;
- suspiciune de cancer gastric.


Pregatire pacient Pentru efectuarea acestui test este necesar un post alimentar de cel putin 12 ore; pacientul va consuma in aceasta perioada doar apa si nu va consuma alcool cel putin 24 ore inaintea testarii.

Metoda Este folosita metoda radioimunologica.

Pentru cadre medicale Se preleveaza 5-7 mL de sange venos intr-o eprubeta cu capac rosu.
Pentru testul cu calciu, se perfuzeaza iv gluconat de calciu timp de 3 ore. Se compara nivelele initiale ale gastrinei cu cele masurate in primele 4 ore, la intervale de 30 minute.
Pentru testul cu secretina, se administreaza iv secretina si se compara nivelele initiale ale gastrinei cu cele masurate in prima ora de la injecatre, in intervale de 15 minute.


Limite si interferente Explorarile radioactive in ultima saptamana pot modifica rezultatele.

Anticolinergicele si antidepresivele triciclice scad nivelul gastrinei.
Ingestia de alimente cu continut bogat in proteine creste nivelul seric al gastrinei de 2-5 ori. Antiacidele, blocantii de receptori H2 si inhibitorii de pompa de protoni cresc nivelul gastrinei. Pacientii cu diabet zaharat in tratament cu insulina pot prezenta nivele fals crescute.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Gastrina - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale