ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

GLUCOZA URINARA SAU GLICOZURIE < < Analize medicale explicateDescriere Nivelul glicozuriei este un rezultat al filtrarii glomerulare si reabsorbtiei tubulare a glucozei. In mod normal glucoza este absenta in urina daca glicemia (concentratia glucozei in sange) nu depaseste 180 mg%, fiind complet reabsorbita in tubii renali.


Recomandari Recomandari pentru determinare glucozuriei:

- monitorizarea diabetului zaharat;
- strip urinar pozitiv pentru glucoza;
- defecte tubulare renale.

Pregatire pacient Nu este necesara o pregatire speciala.

Metoda Se foloseste metoda spectrofotometrica (colorimetrica).

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - urina din 24 ore; la ora 7 dimineata, pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 L toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare), urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aproximativ 100 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; proba se tine la 2-8o C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 L si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore.

Cantitatea recoltata - aproximativ 100 mL.

Prelucrarea necesara dupa recoltare - este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8o C sau la -18o C.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8o C ; utilizarea de conservanti (produc interferente).

Stabilitate proba - cateva ore la 2-8o C ; timp indelungat la -18o C.

Limite si interferente Interferente cu medicamente:
Cresteri:
- acid nalidixic, acid ascorbic, carbamazepin, corticosteroizi, d-tiroxina, diuretice (acetazolamida, clortalidon, acid etacrinic, furosemid), intoxicatie cu plumb la copii, aspirina, captopril, cefaclor, cefalosporine, furazolidon, indometacin, nitrofurantoin, norfloxacin, tetraciclina, teofilina.

Scaderi:
- acid ascorbic, ampicilina, aspirina, diazepam, digoxin, furosemid, levodopa, tetraciclina, fenobarbital, insulina.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Glucoza urinara sau Glicozurie - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale