ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

IDENTIFICARE DERMATOFITI (EXAMEN MICROSCOPIC DIRECT SI CULTURA) < < Analize medicale explicate



Descriere Dermatofitii produc infectii care afecteaza zonele superficiale ale corpului: epiderma si fanere (par, unghii). Principalii agenti etiologici implicati in producerea dermatomicozelor apartin genurilor epidermophyton, Microsporum si Tricophyton.

Fungii dermatofiti se individualizeaza prin cel putin 2 caractere cu impact direct asupra identificarii lor in laboratorul clinic:
- folosesc keratina ca element nutritiv (sursa de azot), ceea ce explica tropismul lor pentru epiderma, par si unghii; sunt de obicei incapabile sa penetreze tesutul subcutanat;
- prezinta caractere morfologice particulare: hife in forma de candelabru, de coarne de cerb, uneori spiralate si macroconidii caracteristice, complet diferite de ale altor fungi.
Genul  Tricophyton este capabil sa invadeze parul, epiderma si unghiile, in timp ce genul Microsporum doar parul si epiderma iar genul Epidermophyton afecteaza epiderma si unghiile. Principalele specii de dermatofiti izolate din probe clinice sunt in ordinea frecventei: Tricophyton rubrum, Tricophyton mentagrophytes, Epidermophyton flocossum, Tricophyton tonsurans, Microsporum canis si Tricophyton verrucosum.

Micozele cutanate sunt probabil cele mai frecvente infectii fungice la om si sunt de obicei denumite cu termenul latin tinea ("vierme inelar"). Macroscopic, leziunea are un aspect inelar, marginea sa constituind zona de infectie activa, progresiva; vindecarea se produce in zona centrala a inelului. Pentru a indica zona corpului afectata se folosesc termeni latini: tinea corporis 9corp), tinea cruris (zona inghinala), tinea capitis (scalp, par), tinea barbae (barba), tinea unghium (unghii), etc.

Deoarece tratamentul dermatomicozelor este indelungat, costisitor si cu potential toxic, este necesar ca mai intai sa se stabileasca cu certitudine diagnosticul pe baza examenului micologic. Acesta se impune cu necesitate deoarece exista numeroase afectiuni asociate cu leziuni dermatologice similare celor induse de dermatofiti:
- psoriazis;
- eczeme (vulgara, atopica sau de contact);
- intertrigouri de diverse etiologii;
- onicodistrofii in cadrul unor afectiuni: psoriazis, insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare, genodermatoze;
- streptococia scuamoasa ascalpului.

Examenul microscopic
Microscopia directa examineaza scuamele sau firele de par in preparat umed montat intre lama si lamela cu solutie KOH. Se lasa preparatul in rapeus aproximativ 30 minute pentru dilacerare. Pentru clarificarea prelevatelor din unghii se va folosi o solutie de KOH mai concentrata (25%). Se examineaza initial cu obiectivul mic, dupa care se va folosi obiectivul mare pentru detalii morfologice.
Se urmaresc:
- scuamele pentru prezenta fragmentelor de hife hialine septate, ramificate si a artroconidiilor;
- firele de par pentru a aprecia invazia ectotrix sau endotrix; marimea artroconidiilor orienteaza diagnosticul.

Izolarea in cultura pura
Probele se insamanteaza pe mediu Sabouraud lichid si pe mediu Sabouraud solid cu Cloramfenicol. Identificarea dermatofitilor se face in functie de aspectul macroscopic al coloniilor obtinute si de caracteristicile morfologice vizualizate la examenul microscopic al preparatelo efectuate din culturi.

Comunicarea rezultatelor
Un examen micologic complet necesita corelarea rezultatului obtinut la examenul microscopic cu cel de la cultura dermatofiti. Este posibil ca examenul microscopic direct sa fie negativ in prezenta unei culturi pozitive, deoarece mediul de cultura favorizeaza dezvoltarea dermatofitilor.
Culturile vor fi urmarite o perioada de 21 zile pana la comunicarea unui rezultat negativ. In cazul unui rezultat pozitiv se va preciza genul caruia ii apartine dermatofitul izolat.

Recomandari Recomandari pentru efectuarea examenului microscopic si culturii in vederea identificarii dermatofitilor:

- suspiciune clinica de micoza cutanata (tinea).

Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Metode de diagnostic: 1. Examen microscopic direct al produsului recoltat. 2. Cultura dermatofiti.

Pentru cadre medicale Recoltarea probelor - probele din care se solicita identificarea dermatofitilor sunt reprezentate de raclate epidermice, unghiale sau fire de par. Recoltarea probelor de la nivelul leziunilor se efectueaza prin raclarea unei portiuni de epiderma sau unghie, cat mai aproape de tesutul sanatos, cu ajutorul unui bisturiu sau lama de microscop; firele de par afectate sunt prelevate prin smulgere cu o penseta.
Inainte de efectuarea examenului microscopic si a culturii probelorvor fi introduse in recipiente sterile si transportate la laborator; in nici un caz nu vor fi mentinute la frigider.


Limite si interferente Nu prezinta.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Identificare dermatofiti (examen microscopic direct si cultura) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale