ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

LIPIDE FECALE (ABSORBTIA LIPIDELOR, DETERMINAREA CANTITATIVA A LIPIDELOR IN SCAUN) < < Analize medicale explicate



Descriere

Acest test identifica steatoreea (scaune cu continut ridicat in lipide, moi, voluminoase, urat mirositoare) ce apar de obicei in sindroamele de malabsorbtie/maldigestie sau de intestin scurt.
Pentru efectuarea acestui test pacientul urmeaza timp de 3 zile o dieta cu 100 g de grasimi/zi. Se colecteaza scaunele emise in 3 zile si se determina excretia lipidelor in scaun/24 ore.
O cantitate de peste 7 g de lipide fecale/24 ore este considerata anormala, fara insa a putea preciza etiologia acesteia.
Microscopia optica permite vizualizarea numarului si dimensiunilor picaturilor de grasime.
In cazul copiilor, in special a nou-nascutilor, care nu pot ingera aceasta cantitate de grasimi, se calculeaza un cooeficient de retentie a lipidelor conform formulei: Coeficient de retentie a lipidelor=(lipide ingerate-lipide fecale)/lipide ingerate x 100%. Un coeficient <95% indica steatoreea.



Recomandari Recomandari pentru determinarea cantitativa a lipidelor in scaun:

- malabsorbtie;
- insuficienta pancreatica;
- monitorizarea tratamentului.


Pregatire pacient 1. Pacientul va consuma 100 g de lipide zilnic timp de 3 zile, atat inaintea cat si pe durata efectuarii testului. 2.Pacientii nu vor folosi laxative si nu vor efectua clisme pe durata testarii.

Pentru cadre medicale Vor fi colectate materiile fecale emise pe o perioada de circa 24-72 ore intr-un recipient curat si uscat; vor fi prelevate inclusiv scaunele diareice. Recipientul se pastreaza la congelator. Se noteaza data si ora la care a fost obtinut fiecare esantion.


Limite si interferente Nerespectarea dietei cu 100 g lipide/zi determina rezultate false.
Bariul, clismele, laxativele, supozitoarele, uleiurile minerale si lubrefiantii administrate cu 3 zile inaintea procedurii modifica rezultatele testului.
La unii pacienti cu fibroza chistica, administrarea de cimetidina in asociere cu enzime pancreatice determina scaderea cantitatii de lipide in fecale.

Cresc nivelul lipidelor in scaun:
- acidul aminosalicilic, bisacodilul, colchicina, colestiramina (in doze mari), kanamicina, lincomicina, metotrexatul si neomicina.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Lipide fecale (absorbtia lipidelor, determinarea cantitativa a lipidelor in scaun) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale