ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

MANGAN IN SANGE SI URINA < < Analize medicale explicateDescriere

Manganul este un oligoelement ce intra in constitutia unor enzime mitocondriale (piruvat carboxilaza si superoxid dismutaza) si activeaza de asemenea numeroase enzime (decarboxilaze, transferaze, hidrolaze). Astfel manganul detine un rol esential in metabolismul lipidic si glucidic, formarea tesutului osos si procesele de reproducere.
Din punct de vedere industrial, manganul este un metal gri-argintiu intalnit in minereuri sub forma de oxizi. Are aplicatii in industria otelului si in cea chimica. Este prezent in agentii coloranti pentru sticla si sapun, vopseluri, lacuri si linoleum.
Intoxicatia acuta determina febra, frisoane, mialgii, uscaciunea mucoasei bucale si faringiene.
Intoxicatia cronica prin inhalarea prafului de mangan se asociaza cu simptome neuropsihice (manganism): cefalee, iritabilitate, agitatie, tulburari de vorbire, auz si mers, tremor, rigiditate a fetei, halucinatii, tulburari de personalitate.
In cazul expunerii profesionale limita biologica tolerabila (LBT)=10 μg/L.Recomandari

Recomandari pentru determinarea manganului:

- manganul in sange: monitorizarea tratamentului cu mangan in alimentatia parenterala; suspiciune de intoxicatie cu mangan, in special in prezenta sindroamelor neurologice si tulburarilor motorii;
- manganul in urina: confirmarea intoxicatiei; monitorizarea tratamentului cu mangan in alimentatia parenterala; monitorizarea terapiei chelatoare in manganism.Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda Se foloseste metoda spectrometrica cu absorbtie atomica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - 1) sange venos; 2) urina din 24 ore sau 3) o proba de urina spontana.

Cauze de respingere a probei - specimen coagulat.

Recipient de recoltare - 1) vacutainer pentru metale ce contine EDTA sau heparinat de litiu ca anticoagulant; 2) vas de 2- 3 litri si pahar de plastic de unica folosinta, pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; nu se folosesc conservanti; 3) eprubeta pentru urina.

Cantitatea recoltata - 1) cat permite vacuumul; 2), 3) aproximativ 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara.

Stabilitate proba - probele de sange si urina se pastreaza la temperatura camerei pana in momentul lucrului.Limite si interferente

In evaluarea toxicitatii trebuie tinut cont de faptul ca nivelul manganului in sange sau urina poate reveni la normal in timp ce simptomele neurologice persista.
Deoarece deficitul de mangan la om este insuficient definit, interpretarea valorilor scazute trebuie efectuata cu prudenta. S-au inregistrat valori usor scazute ale manganului in epilepsie si niveluri crescute in hepatita sau icter.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Mangan in sange si urina - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale