ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TIMP DE LIZA A CHEAGULUI EUGLOBULINIC/TIMP DE FIBRINOLIZA < < Analize medicale explicateDescriere TLCE este un test global ce evalueaza activitatea fibrinolitica. Fractiunea euglobulinica a plasmei contine activatorii plasminogenului si fibrinogen. Rata lizei cheagului de fibrina obtinut din fractiunea euglobulinica masoara fibrinoliza in absenta inhibitorilor majori (antiplasmine) si constituie un indicator al activitatii activatorilor plasminogenului eliberati in vivo dupa ocluzia vasculara.
Fibrinoliza primara este extrem de rara, in timp ce fibrinoliza secundara, mult mai frecvent intalnita, se poate instala dupa sau simultan cu coagularea intravasculara. Fibrinoliza secundara actioneaza ca mecanism de aparare fata de coagularea diseminata.
Scurtarea TLCE semnifica o activitate fibrinolitica excesiva. Liza cheagului este marcata si rapida in fibrinoliza primara, dar poate fi minima in fibrinoliza secundara.Recomandari

Recomandari pentru determinarea TLCE:

- evaluarea activitatii fibrinolitice.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate). Pacientul nu va face exercitii fizice inainte de recoltare.

Metoda Se foloseste metoda manuala, conform tehnicilor de lucru din laborator.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos, recoltat in vacutainer de plastic sau sticla siliconata cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodium-sange=1/9 ; capac bleu/verde). Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute. Pentru a evita eliberarea de activatori ai plasminogenului nu se va masa vena din care se recolteaza; nu se va lasa pacientul sa pompeze excesiv din pumn.

Cantitate recoltata - cat permite vacuumul; proba trebuie agitata imediat dupa recoltare pentru a preveni coagularea partiala a probei.

Prelucrare proba - imediat dupa recoltare se introduce vacutainerul 5 minute la  4º C; se centrifugheaza apoi 10 minute la 5000 turatii/minut, dupa care se separa plasma deplachetata.

Cauze de respingere a probei - vacutainer care nu este plin; proba hemolizata sau coagulata; proba care nu a sosit in laborator in maxim 15-20 de minute de la recoltare; proba care nu a fost transportata pe gheata.

Stabilitate proba - proba de sange recoltata se transporta la laborator in maxim 15-20 de minute, pe gheata. Plasma trebuie lucrata in interval de 90 de minute de la centrifugare.Limite si interferente

Activitatea fibrinolitica poate creste cu varsta sau dupa exercitii fizice moderate.
Testul este neinterpretabil in prezenta unei hipofibrinogenemii severe.
Daca procesul fibrinolitic este foarte avansat, se pot obtine valori normale pentru TLCE, ca urmare a depletiei plasminogenului.

Interferente  medicamentoase:
Scaderi:
- t-PA, asparaginaza, clofibrat, dextran, streptokinaza, urokinaza.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Timp de liza a cheagului euglobulinic/timp de fibrinoliza - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale