ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TIMPUL DE TROMBINA (SANGE) < < Analize medicale explicateDescriere In vivo: TT masoara timpul de formare a fibrinei sub actiunea trombinei si de agregare a acesteia pentru a forma cheagul insolubil - respectiv ultima etapa a coagularii. Sub actiunea trombinei asupra fibrinogenului sunt eliberate fibrinopeptidele A si B. In urma clivarii acestora rezulta monomerii de fibrina ce formeaza agregate solubile. Sub actiunea factorului XIIIa (activat de trombina) si a ionilor de Ca, are loc o polimerizare transversala a monomerilor de fibrina, cu formare de fibrina insolubila.
In vitro: TT reprezinta timpul necesar coagularii unei plasme citratate, saraca in trombocite, dupa adaugarea trombinei si a ionilor de Ca.

Domeniul masurabil al timpului de trombina variaza intre 13 si 240 secunde.Recomandari

Recoandari pentru determinarea timpului de trombina:

- monitorizarea tratamentului cu heparina nefractionata, hirudina;
- diagnosticarea hiperfibrinolizei (CID);
- disfibrinogenemii, hipo/afibrinogenemii;
- monitorizarea tratamentului cu activatori ai plasminogenului (ex. streptokinaza).Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

Metoda Se foloseste metoda coagulometrica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu - sange=1/9 capac bleu/verde). Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute.

Cantitate recoltata - cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului.

Prelucrare necesara dupa recoltare - proba va fi centrifugata 15 minute la 2500g, urmata imediat de separarea plasmei.

Cauze de respingere a probei - vacutainer care nu este plin; proba hemolizata sau coagulata.

Stabilitate proba - plasma separata este stabila 4 ore la temperatura camerei (stabilitatea se reduce la 2 ore, in cazul pacientilor aflati sub heparinoterapie); 3 saptamani la -20o C ; mai mult de 1 an la -70o C.Limite si interferente Heparina (efect antitrombinic) sau PDF (inhiba polimerizarea fibrinei la o concentratie mai mult de 50g/l) determina cresterea TT in prezenta unui numar normal de trombocite, a unui timp de sangerare normal, timp Quick normal si APTT normal sau usor prelungit. TT nu poate face diferenta intre defectele ce apar la nivelul interactiunii intre trombina si fibrinogen si defectele de agregare a monomerilor de fibrina. Diferentierea se face folosind in paralel un test cu enzime asemanatoare trombinei.
In plasmele care contin heparina, timpul de coagulare depinde foarte mult de activitatea reactivului trombina. Ca urmare exista doua metode de determinare a TT:
- metoda normala: recomandata pentru dozele mici si medii de heparina. Pentru dozele mari, timpii de coagulare obtinuti prin aceasta metoda sunt extrem de lungi sau chiar nu se pot masura.
- metoda pentru heparina: recomandata pentru tratamentul cu doze mari de heparina.
Cele doua metode difera intre ele prin raportul intre plasma de testat si cantitatea de trombina folosita.
In laboratorul Synevo se determina TT prin metoda normala.
TT se modifica foarte putin la concentratii ale heparinei mai putin de 0.2 UI/ml. La pacientii heparinizati, centrifugarea si separarea plasmei trebuie facute cat mai repede pentru a evita pe cat posibil inactivarea heparinei de catre trombocite.
In prezenta unei concentratii scazute de fibrinogen sau a PDF, TT poate fi fals crescut, mimand o concentratie mare de heparina. In mod contrar, concentratiile mari de fibrinogen pot determina scurtarea TT.

Interferente cu medicamente
Cresteri:
- anistreplaza, asparaginaza, streptokinaza, urokinaza.

Scaderi:
- dextran.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Timpul de trombina (sange) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale