ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

TRIPLU TEST (SCREENING PRENATAL TRIMESTRUL II) < < Analize medicale explicate



Descriere

Screening-ul markerilor serici materni a devenit un instrument important in randul obstetricienilor, in scopul identificarii sarcinilor cu risc crescut pentru anumite anomalii fetale, cum ar fi defectele de tub neural, trisomia 21 (sindromul Down) si trisomia 18 (sindromul Edwards).
Screening-ul consta in determinarea serica a unor analiti produsi de fat si placenta; valorile obtinute pentru acesti markeri impreuna cu unele date clinice materne (varsta materna, varsta gestationala, greutate, rasa, status diabetic, fumat, numarul fetilor, fertilizare in vitro) sunt folosite intr-un model matematic complex (realizat cu ajutorul unor programe speciale de calculator, ex. Prisca) pentru a furniza un risc calculat. Laboratorul stabileste un cut-off (limita) pentru fiecare conditie; obtinerea unui risc crescut indica faptul ca valoarea obtinuta depaseste cut-off-ul stabilit, dar nu are valoare diagnostica, ci mai degraba indica oportunitatea efectuarii unor investigatii suplimentare.

Investigatia cunoscuta sub numele de triplu test include:
- determinarea a trei markeri serici materni: AFP, HCG si estriol neconjugat;
- calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker (se imparte valoarea obtinuta la mediana corespunzatoare varstei gestationale);
- corectarea MoM in functie de datele clinice materne (realizata de programul Prisca-versiunea 4);
- riscul de sindrom Down la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne la nastere);
- riscul de defect de tub neural la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru AFP si a varstei materne);
- riscul de trisomie 18 la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne).

AFP este o proteina sintetizata in principal de ficatul fetal. Concentratia AFP in cursul sarcinii creste progresiv, de la un nivel de 0.2 ng/mL pana la aproximativ 250 ng/mL in saptamana 32 de gestatie. Nivelurile (MoM) AFP sunt mai mari in sarcinile asociate cu defecte deschise de tub neural si in medie mai scazute in prezenta sindromului Down si a trisomiei 18.
Estriolul neconjugat este produs de unitatea feto-placentara; nivelul sau in serul matern creste progresiv in cursul sarcinii si este tipic scazut in sarcinile asociate cu sindrom Down si trisomie 18.
HCG este o alta glicoproteina produsa de placenta; nivelul sau seric prezinta urmatorul aspect: creste din momentul implantarii ovulului fecundat, atinge un maximum in saptamanile 8-12, scade progresiv pana in saptamanile 18-20, dupa care ramane in platou pana la termen. Concentratia HCG este mai mare in sarcinile asociate cu sindrom Down si mai mica in prezenta trisomiei 18.
Mai jos sunt sintetizate modificarile markerilor serici in cele trei tipuri de anomalii fetale:
- Trisomie 21 - AFP scazuta, estriol neconjugatscazut, HCG crescut;
- Trisomie 18 - AFP scazuta, estriol neconjugatscazut, HCG scazut;
- Defecte de tub neural - AFP crescuta.

Varsta materna
Riscul pentru anumite anomalii fetale creste o data cu varsta mamei. Spre exemplu, in trimestrul II de sarcina riscul unei femei de 25 ani de a da nastere la un copil cu sindrom Down este de aproximativ 1/1100, in timp ce acelasi risc pentru o femeie de 40 ani este de 1/100. Riscul de varsta raportat pe buletinul de analize se refera la riscul de sindrom Down bazat numai pe varsta materna.
Varsta gestationala
Se refera la numarul de saptamani implinite de sarcina. Deoarece reprezinta un element esential in interpretarea rezultatelor, se recomanda ca aceasta data sa fie furnizata cu cat mai mare acuratete. Stabilirea varstei gestationale pe baza datelor ecografice reprezinta metoda preferata. Daca data efectuarii ecografiei nu coincide cu cea a recoltarii probei de sange, saptamana de sarcina pentru parametrii ecografici masurati va fi recalculata de program pentru data la care s-a facut recoltarea. Utilizarea datei ultimei menstruatii pentru calculul varstei gestationale poate conduce in multe cazuri la erori, datorita variatiilor de ciclu menstrual.
Originea etnica (rasa)
Exista variatii in concentratia serica a markerilor in functie de originea etnica a mamei, de aceea programul va tine cont de aceasta informatie.
Greutatea materna
Concentratia markerilor serici este influentata de greutatea materna. Femeile cu greutate mai mare au un volum sanguin crescut, care dilueaza concentratia analitilor. Greutatea materna este folosita pentru a ajusta matematic concentratia markerilor la diferentele in volumul sanguin.
Numarul fetilor
In prezenta unei sarcini multiple concentratia markerilor serici este mult mai mare. In cazul sarcinilor gemelare, valorile MoM pentru fiecare analit sunt ajustate prin impartirea lor la MoM corespunzatoare sarcinilor gemelare neafectate.
Statusul diabetic
In medie, concentratiile celor 3 markeri serici sunt mai mici la femeile diabetice. Prezenta diabetului se asociaza cu un risc de de 10 ori mai mare de defecte de tub neural. Datorita acestei combinatii de risc crescut de defecte de tub neural si un nivel mai scazut de AFP seric, pentru a se asigura aceeasi rata de detectie, programul ajusteaza MoM in functie de statusul diabetic.
Fumatul
Fumatul influenteaza concentratia markerilor serici si poate afecta performanta screening-ului. Astfel la femeile fumatoare concentratiile AFP sunt mai mari cu 5%, nivelurile de estriol sunt mai mici cu 4%, iar concentratiile de HCG sunt mai scazute cu 20%.  Din acest motiv, programul ajusteaza MoM in functie de statusul fumatoare/nefumatoare.
Fertilizarea in vitro (reproducerea asistata)
Studiile au aratat ca nivelul markerilor serici este modificat in sarcinile obtinute prin fertilizare in vitro. In mod tipic, nivelurile HCG sunt mai mari, iar concentratiile de estriol sunt mai mici. Laboratorul va fi informat in cazul in care s-a folosit o donatoare de ovul si se va preciza varsta acesteia.
Momentul testarii
Triplul test poate fi efectuat intre saptamanile 14 si 22 de sarcina; cu toate acestea, perioada optima este intervalul 16-18 saptamani.

Sunt utilizate urmatoarele cut-off-uri pentru definirea unui screening normal:
- Sindrom Down - cut-off (limita de risc) - 1/250;
- Defect de tub neural - 2.5 MoM AFP;
- Trisomie 18 - 1/100.

Sindromul Down si trisomia 18
Risc scazut: valoarea riscului calculat este sub cut-off-urile stabilite. Obtinerea unui risc scazut nu ofera garantia absentei sindromului Down sau a trisomiei 18. Rata de detectie a sindromului Down este de 63% pentru cazurile in care varsta gestationala s-a calculat pe baza datei ultimei menstruatii si de 70% pentru situatiile in care s-au luat in calcul datele ecografice. Pentru trisomia 18 se raporteaza o rata de detectie de 60- 80%.
Risc crescut: valoarea riscului calculat depaseste cut-off-urile stabilite. Obtinerea unui risc crescut nu stabileste diagnosticul de trisomie 21 sau 18, ci impune necesitatea efectuarii unor investigatii suplimentare (amniocenteza si analiza cromozomiala). Se raporteaza o incidenta de 5% rezultate fals pozitive pentru sindromul Down si de 0.2% pentru trisomia 18. Alte explicatii pentru un risc crescut: calcularea eronata a varstei gestationale, variatii normale sau prezenta altor anomalii cromozomiale.

Defectele de tub neural
Risc scazut: valoarea MoM calculata pentru AFP este sub cut-off-ul de 2.5 MoM AFP. Obtinerea unui risc scazut nu ofera garantia absentei defectelor de tub neural. La cut-off-ul de 2.5 MoM AFP, rata de detectie a defectelor deschise de tub neural este de aproximativ 75-80%.
Risc crescut: valoarea MoM calculata pentru AFP depaseste cut-off-ul de 2.5 MoM AFP. Obtinerea unui risc crescut nu stabileste diagnosticul de defect deschis de tub neural ci impune necesitatea efectuarii unor investigatii suplimentare. Se raporteaza o incidenta de 3% rezultate fals pozitive. Alte explicatii pentru un risc crescut: calcularea eronata a varstei gestationale, variatii normale, sarcina multipla, anomalii cromozomiale, anomalii structurale ale placentei, defecte de perete abdominal, sangerare recenta materno-placentara. Se recomanda repetarea AFP in situatiile in care varsta gestationala este 2.5 dar ...

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Triplu test (screening prenatal trimestrul II) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale