ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

UROCULTURA < < Analize medicale explicate



Descriere Infectiile de tract urinar (ITU) sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.

Dupa localizare, ITU pot fi joase, cand sunt afectate uretra si vezica urinara si inalte, cand sunt cuprinse si ureterele si rinichii.

Dupa simptomatologie, ITU pot fi asimptomatice  -  bacteriurie fara simptomatologie clinica si simptomatice - cand apare bacteriurie insotita de reactie inflamatorie (piurie) si manifestari clinice.

In mod normal tractul urinar este steril, exceptand uretra distala, care este colonizata cu bacterii provenite de pe tegumentul perineal, iar la femei si din vulva. Aceste bacterii contamineaza accidental urina vezicala in cazul unei recoltari inadecvate a probei de urina.
Raportul pe sexe a incidentei ITU variaza in functie de varsta, astfel: in primul an de viata, ITU sunt mai frecvente la baieti, (consecinta a fimozelor si parafimozelor intalnite la aceasta varsta), apoi raportul tinde sa se egalizeze in prima copilarie, dupa care este dominat de sexul feminin, incidenta crescand proportional cu varsta, (fiind asociata cu activitatea sexuala si sarcina). Diferenta dintre sexe dispare insa la varstnici, prin cresterea prevalentei la barbati, datorita afectiunilor prostatei.
ITU sunt favorizate de anomaliile structurale si neurologice care interfera cu fluxul urinar si de bolile sistemice (de exemplu diabetul si neoplaziile).
La pacientii varstnici, tarati, imunodeprimati si la copii ITU pot evolua asimptomatic sau nespecific (febra, tulburari digestive, scadere in greutate).

Inca din 1956 E. H. Kass a stabilit ca este semnificativ pentru ITU pragul de 105 UFC pentru bacilii Gram negativi/ml urina; pentru genul Staphylococcus pragul este 5x104 UFC/ml, iar pentru Candida albicans 104 UFC/ml.
Rezultatul investigatiilor microbiologice depinde de calitatea recoltarii si a transportului.

Interpretarea si comunicarea rezultatelor - in randurile de mai jos este prezentata interpretarea rezultatelor obtinute la urocultura in functie de modul de recoltare si statusul clinic al pacientului, conform ghidurilor europene de analiza a urinii (ECML-EUG European Urinalysis Guidelines - 2000):
- recoltare din jetul mijlociu, timpul de la ultima mictiune < 4h, pacient simptomatic - nr. semnificativ de colonii >=103 (UFC/mL);
- recoltare din jetul mijlociu, timpul de la ultima mictiune > 4h, pacient simptomatic - nr. semnificativ de colonii >=104-5 (UFC/mL);
- proba recoltata prin cateterism vezical la barbati - nr. semnificativ de colonii >=103 (UFC/mL);
- proba recoltata prin cateterism vezical la femei - nr. semnificativ de colonii >=104 (UFC/mL);
- bacteriurie asimptomatica - nr. semnificativ de colonii >=105 (UFC/mL);
- recoltare prin punctie suprapubiana - orice crestere bacteriana.

Comentarii:
Probele de urina recoltate prin nefrostoma si punctie suprapubiana sunt considerate in mod normal sterile si rezultatul este comunicat clinicianului indiferent de numarul de UFC/ml.
Rezultatul uroculturilor cantitative ale probelor din jet mijlociu se vor comunica tinand cont de urmatoarele situatii:
- absenta cresterii sau bacteriurie de ordinul 103-104 UFC/ml, se comunica: “Rezultat negativ”.
- prezenta a mai mult de doua tipuri de bacterii cu >104UFC/ml, se comunica: “Flora polimorfa (posibila contaminare)”. Daca medicul apreciaza ca este necesar, se va repeta recoltarea de urina, pentru urocultura, in conditii de igiena corecta.”
- prezenta unui posibil patogen in cantitate  <105UFC/ml, necesita informatii suplimentare de la medicul clinician, deoarece proba poate fi urocultura de control dupa tratament antibiotic sau pot exista factori locali care intretin procesul inflamator. In acest ultim caz se identifica microorganismul pana la nivel de specie, iar  rezultatul se va comunica astfel: ”Bacil E. coli, aproximativ 35.000 UFC /ml urina. Rezultatul va fi interpretat in context clinic. Daca medicul apreciaza ca este necesar, se va efectua antibiograma dupa o noua recoltare.”
- prezenta unei bacterii patogene in cantitate  >105UFC/ml, impune identificarea pana la nivel de specie si testarea sensibilitatii la antibiotice. Rezultatul se va comunica conform ex.: “Bacil E.coli, peste 100.000 UFC /ml urina”.
- prezenta a doua tipuri de izolate care depasesc fiecare 105UFC/ml de urina reprezinta cel mai frecvent o contaminare. In aceasta situatie se ia legatura cu clinicianul si se solicita o noua proba recoltata in conditii de igiena corecta. Daca din a doua proba se izoleaza in cantitate semnificativa aceleasi bacterii, se confirma relevanta clinica a izolatelor si se testeaza sensibilitatea celor 2 germeni la antibiotice. Infectia mixta este confirmata doar in aproximativ 10% din cazurile in care pacientii recolteaza probele de urina din jetul mijlociu si la aproximativ 36% din pacientii cateterizati.
- prezenta a mai multor germeni, izolati fiecare in concentratii de cca. 105UFC/ml de urina indica o contaminare grosiera. Raportarea acestor probe ca fiind pozitive si efectuarea antibiogramei (la care din germeni?) este eronata si daunatoare pentru pacient. In acest caz rezultatul se comunica astfel: “Flora polimorfa (posibila contaminare). Daca medicul apreciaza ca este necesar, se va repeta recoltarea de urina, pentru urocultura, in conditii de igiena corecta” .

Bacterii patogene in urocultura
Germenii cel mai frecvent intalniti in etiologia ITU sunt:
- bacili Gram negativi glucozo-fermentativi (E.coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Citrobacter, Morganella, Providencia);
- bacili Gram negativi glucozo-nefermentativi (Pseudomonas, Acinetobacter);
- coci Gram pozitivi (Enterococcus spp., Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcul hemolitic grup B);
- corynebacterium urealyticum - cauza ITU la pacientii cu tratamente antibiotice prelungite sau interventii urologice.
Candida albicans determina uretrocistite la diabeticii necontrolati metabolic.

Un diagnostic microbiologic corect necesita informatii clinice despre pacient, acestea putand fi oferite de catre medical curant prin intermediul fisei de microbiologie, care trebuie atent si corect completata cu datele pacientului (varsta, sex, sarcina, tratament cu antibiotice, patologie urinara asociata).
In cazul urmaririi eficientei tratamentului antibiotic recoltarea se repeta dupa 48-96 de ore.

Mentiune: In laboratorul Synevo Bucuresti este disponibil, pentru cazurile de urgenta, un sistem automat de identificare bacteriana si efectuare a antibiogramei, cu eliberarea rezultatului in 24 ore de la izolarea germenului in cultura pura.



Recomandari Recomandari pentru efectuarea uroculturii:

- suspiciunea clinica a unei infectii urinare.



Pregatire pacient Pentru o recoltare corecta este nevoie de toaleta locala riguroasa cu apa si sapun.

Metoda Urocultura poate fi efectuata prin mai multe metode: metoda dilutiilor, metoda ansei calibrate, sistemul Uricult Plus - ultimul fiind utilizat si in cadrul laboratoarelor Synevo. Sistemul Uricult Plus este alcatuit din 3 medii de cultura ce permit cresterea celor mai frecvent intalniti agenti etiologici ai infectiilor urinare. Dupa insamantare incubarea se face la 35 - 37 grade C timp de 18 - 24 de ore.

Pentru cadre medicale Specimen recoltat - urina din jetul mijlociu, fara intreruperea fluxului si fara a contamina recipientul. Se utilizeaza prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune, inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice.

Recipient pentru recoltare - trebuie sa fie steril, cu gatul larg (exclus eprubete).

Transportul probei la laborator se va efectua in maxim 1 ora.

Limite si interferente Nu prezinta.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Urocultura - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale