ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Accesul pacientilor romani la tratamente si servicii medicale de calitate este o prioritate nationala cat si europeana - articole medicale

Bucuresti, 09 aprilie 2013 – Camera de Comert Americana în Romania (AmCham Romania), Camera de Comert Americana pe langa Uniunea Europeana (AmCham EU) si Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, au organizat marti, 09 aprilie, o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar romanesc la standardele europene, la care au participat numerosi specialisti si autoritati.
 
Evenimentul a fost structurat în jurul a trei teme de dezbatere, care vizeaza cateva dintre cele mai mari dificultati ale sistemului sanitar romanesc: finantarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetatenilor europeni la tratamente si servicii de sanatate, respectiv impactul prioritatilor europene asupra sistemului medical romanesc.
 
Cu privire la planurile Ministerului Sanatatii pentru Romania, Adrian Pana, Secretar de Stat, deschide discutia: „Avem în vedere pentru anul acesta doua obiective majore reprezente de strategia nationala de sanatate si de realizarea unui pachet de servicii de sanatate echitabil. Strategia nationala de sanatate doreste sa angajeze comunitatea, ceilalti parteneri institutionali, societatea civila într-un demes în care sa se constientizeze importanta unei finantari mai bune, echitabile, a sistemului de sanatate. Ne dorim sa realizam un pachet de servicii de sanatate adaptat la ce poate oferi statul roman, agreat de decident si perfect asumat de catre toti care stau la aceasta masa: societatea civila, organizatii de pacienti, industria farmaceutica, asiguratori”, declara Adrian Pana, Secretar de Stat în Ministerul Sanatatii.
 
În debutul partii a doua a evenimentului, Cristian Busoi, deputat în Parlamentul European, a vorbit despre cateva chestiuni de importanta majora, precum practica referentierii externe, despre care a mentionat ca „se poate reflecta în întarzierea punerii pe piata din Romania a anumitor produse pentru a nu se face referire la acest pret în alte tari”.
 
Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat ca referentierea preturilor la medicamente în Uniunea Europeana ar trebui sa se realizeze între state cu putere economica similara.
 
 Comertul paralel si actualizarea listei de medicamente compensate au fost alte doua subiecte abordate de participantii la dezbatere.
 
 „Într-un studiu recent se estimeaza ca valoarea comertului paralel cu medicamente în Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro. Acest lucru poate duce la penurii de medicamente si poate pune în pericol accesul pacientilor la tratament”, adauga Cristian Busoi.
Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a mai specificat ca „se încalca directiva 105 din 1989 privind transparenta  care prevede actualziarea anuala a acestei liste, fapt care a însemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de cand nu a mai fost actualizata lista, ca pacientii nu au avut acces la inovatie”.
 
Cu privire la raportul cost –eficienta în finantarea sistemului de sanatate, Cristian Vladescu, Director General al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, spune: „Atunci cand ai buget limitat, trebuie sa vezi unde sunt cele mai bune zone din punct de vedere al rezultatelor. Iar în sistemul sanitar, rezultatele se refera la viata: cat de mult si sanatos traiesc oamenii”.
Acesta mai adauga: „În Romania, o problema reala o reprezinta datele legate de costurile consumului spitalicesc: 53% dintre internarile din Romania sunt internari în regim de urgenta. Este un procent mare comparativ cu media Uniunii Europene si mic comparativ cu cifrele din anii 1990. În acest sens, Romania trebuie sa revizuiasca directia reformarii finantarii si sa porneasca de la realitatea tarii noastre. Pe termen mediu, Romania cheltuie 10-15% din bugetul general consolidat, iar bugetul consolidat reprezinta 35% din PIB. De la acesti indicatori, care sunt mult sub media europeana, trebuie sa pornim.”
 
În ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente, Cezar Irimia, Presedinte FABCR îsi exprima îngrijorarea cu privire la actuala criza cu care se confrunta pacientii cu afectiuni oncologice: „Cancerul, ca si alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problema de viata privata. Ne îmbolnavim individual dar trebuie sa întelegem ca drama bolnavilor de cancer afecteaza corpul social în ansamblul sau. Am aflat cu stupoare ca la nivelul Ministerului Sanatatii, consultantii Comisiei de Oncologie au gasit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, în loc sa progresam prin actualizarea listelor, ne întoarcem la improvizatii de tratament”.
 
Dr. Calin Alexandru, directorul Directiei Generale de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, a vorbit despre perspectivele europene referitoare la sistemul sanitar si a tinut sa precizeze ca: „Implementarea asistentei medicale transfrontaliere are si elemente pozitive, dar si riscuri. Reprezentantii Uniunii Europene cunosc foarte bine situatia tarii noastre. Ei stiu ca la noi, platile efectuate pentru serviciile medicale nu acopera costurile totale si ca s-a încercat suplinirea acestor forme de finantare. Astfel, aceasta directiva ridica multe întrebari. De aceea, noi trebuie sa gasim o formula prin care sa echilibram beneficiile si riscurile, iar investitiile în infrastructura sunt extrem de importante pentru a umple aceasta prapastie care ne desparte de tarile din Uniunea Europeana”.
 
Pe lista discutiilor privind politicile europene au fost incluse si studiile clinice. Acestea, la nivel european, au scazut cu 25% în perioada 2007 – 2011, context în care Comisia Europeana a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei si a recupera decalajele fata de alte state.
 
Cu privire la efectuarea studiilor clinice în Romania, reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentelor, spun ca Romania trebuie sa reduca birocratia pentru a facilita derularea de studii clinice mai complexe, spre deosebire de situatia actuala cand predomina cele referitoare la  eficacitate si siguranta. 
Importanta unui dialog sustinut între autoritati si mediul privat pentru identificarea celor mai bune solutii a fost subliniata de organizatorii evenimentului, prin intermediul dnei. Violeta Ciurel (AmCham Romania), dnei. Susan Garro (Ambasada SUA la Bucuresti), dl. Almin Adzovic (Presedinte LAWG).
 
 
***
Local American Working Group
Asociatia Local American Working Group (LAWG), filiala locala a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), a fost înfiintata în 2010 de catre companiile farmaceutice americane prezente în Romania, lidere în cercetare si biotehnologie, ce îsi dedica activitatea descoperirii de noi medicamente, inovative, care reusesc sa ofere pacientilor o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai productiva.
LAWG îsi propune sprijinirea politicilor publice eficiente din aria sanatatii publice si este pregatit sa lucreze împreuna cu institutiile statului pentru a gasi solutiile cele mai bune pentru dezvoltarea sistemului romanesc de sanatate.
Dintre companiile membre LAWG fac parte: Abbott Products, Amgen, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis si Pfizer.
 
Camera de Comerţ Americana în Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizaţii profesionale de afaceri, cu o contribuţie semnifcativa în procesul de consultare asupra  legilor şi reglementarilor de politici publice cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. De-a lungul celor 20 de ani de activitate, AmCham Romania a ramas ferm angajata în facilitarea unui dialog deschis între autoritaţi şi comunitatea de afaceri pe care o reprezinta. Expertiza membrilor noştri este oferita autoritaţilor prin intermediul grupurilor de lucru dedicate unor domenii precum fiscalitate, sanatate, energie, mediu, concurenţa, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, piaţa muncii, piete de capital, fonduri europene, achiziţii publice si PPP, infrastructura şi guvernanţa corporatista.
AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu  investiţii totale de peste 10 miliarde USD şi mai mult de 200.000 de locuri de munca create.  AmCham Romania este afiliata la Camera de Comerţ a SUA şi membra a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane.
 
 
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Bianca Severin, bianca_severin@mccannpr.ro; 0725.346.009
-






Accesul pacientilor romani la tratamente si servicii medicale de calitate este o prioritate nationala cat si europeana - articole medicale - startsanatate