ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Alergatul poate provoca fisuri ale labei piciorului - articole medicale

   Descriere

     Fracturile provocate de efortul fizic intens, de regula, reprezinta mici fisuri in oase si apar ca rezultat al influentei exterioare excesive.

     Deosebit de vulnerabile  sunt oasele din partea de mijloc a talpii (laba), la alergatori. Cele mai expuse sunt degetele II si IV ale piciorului. Osul degetului mare al piciorului se poate fractura relativ rar, intrucat este destul de puternic, iar osul degetului mic este protejat de traumatisme, intrucat este cel mai putin solicitat, greutatea maxima fiind exercitata asupra degetului I si II.

     Printre factorii de risc se numara arcul inalt al talpii, alegerea incorecta a pantofilor sport (care nu amortizeaza suficient lovitura) precum si cresterea rapida in inaltime sau in greutate. La femei, dupa instalarea menopauzei, posibilitatea  fracturarii labei picorului este mai mare, datorita frecventei cazurilor de osteoporoza.

      Simptomul de baza - dureri in partea de mijloc a talpii, de obicei in timpul unui efort intens sau de durata. La inceput, durerea dispare peste cateva secunde dupa incetarea efortului fizic, dar acesta fiind reluat, apare din nou, dupa un timp si mai scurt si se mentine mai mult. In fine, efortul fizic (chiar si alergatul) devine imposibil de practicat, din  cauza durerilor insuportabile, care  pot sa dureze chiar si in timpul relaxarii. Zona din jurul fracturii se inflameaza.

     Doctorul stabileste diagnosticul pe baza interogarii pacientului si a analizei talpii. Locul fisurii este dureros la atingere. Fracturile provocate de efortul fizic sunt atat de mici incat, de cele mai multe ori, nu pot fi detectate prin radiografie, in faza incipienta. Totusi, peste cateva saptamani se poate observa o asa-numita batatura a osului in jurul  fisurii. Scanarea oaselor poate stabili diagnosticul si mai devreme, dar este nevoie de acest procedeu doar in cazuri rare.

  Pana la refacere, este interzisa alergarea, dar pentru sanatatea dumneavoastra, este  bine sa o inlocuiti cu alt tip de sport. Iar pentru a evita recidivarea, este recomandata incaltamintea sport cu o talpa amortizatoare si alergatul pe iarba sau pe o alta suprafata moale. In cazuri foarte rare, este nevoie de pansament cu ghips, care este inlaturat peste o saptamana sau doua, pentru a evita atrofierea mushilor. De regula, acest tip de fracturi se reface in 3-12 saptamani, chiar si mai mult, mai ales la persoanele in varsta sau slabite fizic.


Diana Parvan




Alergatul poate provoca fisuri ale labei piciorului - articole medicale - startsanatate