ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Auxologie.ro: Sistemul informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania - articole medicale

Auxologie.ro: Sistemul informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania



Auxiologie

Procesul cresterii si dezvoltarii somatice umane este un fenomen complex, influentat atat de factorii genetici, cat si de mediul inconjurator. Dat fiind ca maturizarea se atinge dupa doua decade, copilaria si pubertatea sunt perioade critice ale vietii, urmate de etapa cruciala a adolescentei. Odata ajunsi aici, existenta este marcata de profunde evolutii in plan fizic, emotional si intelectual, reflectate in schimbari de amploare in rolurile sociale, relatiile interpersonale si aspiratiile individuale. Toate aceste schimbari vor constitui pilonii sanatatii viitorului adult, motiv pentru care este esential ca bazele unui comportament adecvat sa fie cladite inca din primii ani de viata.

In acest context s-a nascut auxologia, stiinta ce are ca scop intelegerea cresterii si dezvoltarii somatice umane, atat in aspectele ei normale cat si cele clinice. Dar niciun individ nu creste proportional cu durata sa de viata: spre exemplu, unii copii se dezvolta mai rapid, parand mai mari decat alti copii de aceeasi varsta, dar cu un ritm de maturizare mai lent. Iata de ce studiul caracteristicilor auxologice este necesar pentru prevenirea si diagnosticul precoce al cauzelor decesului infantil, imbatranirii premature sau altor afectiuni de crestere sau cronice. Prin urmare, cu cat se acumuleaza mai multa informatie despre populatie, cu atat pot fi trase mai multe concluzii asupra starii de sanatate, relevante atat la nivel statistic, cat si individual. Aceste concluzii duc la descoperirea si rafinarea metodelor clinice si a tehnicilor de diagnoza, tratament si, acolo unde este posibil, prevenire a tulburarilor de crestere.

Insa, pe cat de importante sunt statisticile auxologice, pe atat sunt de dificil de obtinut. La peste 50 de ani de la debutul auxologiei ca stiinta la nivel global, Europa inca sufera de pe urma penuriei de infomatie. In particular, Romania anului 2015 nu dispunea inca de un sistem informatic specializat in preluarea si prelucrarea caracteristicilor auxologice ale populatiei tarii. Pe fondul acestui deficit, doi ani mai tarziu, in august 2017, din initiativa privata, cu fonduri europene, s-a initiat dezvoltarea Sistemului informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania.

In prezent, sistemul se afla in faza de implementare si testare, fiind oferit in mod gratuit tuturor parintilor care doresc sa verifice stadiul dezvoltarii copiilor, pe adresa web www.auxologie.ro. De ce si parintilor, si nu doar specialistilor? Pentru ca, in ultimii ani, in multe tari s-a observat ca maturitatea biologica survine inaintea celei psihosociale, ca urmare a schimbarilor recente in stilul de viata si nutritie. In particular, fetele se maturizeaza precoce, fenomen corelat cu afectiuni precum sindromul metabolic, obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare. Aceste schimbari au consecinte care le marcheaza intreaga existenta, motiv pentru care parintii trebuie sa acorde o atentie speciala parametrilor de crestere ai viitorului, sau actualului, adolescent.

SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT, INOVATIV SI SECURIZAT DE EXAMINARE AUXOLOGICA, URMARIRE A PACIENTULUI SI GENERARE A DIAGRAMELOR DE CRESTERE PENTRU POPULATIA DIN ROMANIA realizeaza particularizarea pentru Romania a valorilor curbelor de crestere in inaltime si greutate, oferind medicilor si cetatenilor un instrument util in ceea ce priveste evaluarea starii de sanatate a copiilor. Este de asteptat ca acest sistem sa contribuie la eficientizarea strategiilor nationale de sanatate, la cresterea calitatii actului medical, precum si la constientizarea populatiei fata de propria sanatate. Intre altele, sistemul va permite corelarea intre datele pacientilor si zona geografica din care provin, un aspect important ce va permite medicului specialist sa elaboreze protocoale terapeutice mai eficiente in cadrul mai multor specialitati cum ar fi endocrinologia, neonatologia, pediatria si medicina de familie.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

http://www.auxologie.ro




Auxologie.ro: Sistemul informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania - articole medicale - startsanatate